Шукати в цьому блозі

вівторок, 18 листопада 2014 р.

Відбувся IX з'їзд в'язничних капеланів

17 - 19 листопада 2014 року відбувся IX з'їзд Пенітенціарного душпастирства УГКЦ. Збори були присвячені підсумкам служіння та змінам у пенітенціарній системі України. Суттєвою частиною конференції було тренінгове навчання з богословських і практичних дисциплін. Капеланів гостинно прийняв реколекційний дім Самбірсько-Дрогобицької єпархії. 

Тренінг розпочався з богословського впровадження, яке виклав о. доктор Олег Сподар. Навчання ґрунтувалося на християнській антропології проблеми гріха й покаяння. Блок «Душпастрський супровід в дорозі навернення» викликав живий інтерес. Провідною думкою викладів було те, що християнська проповідь за ґратами спрямована на особу кожного в'язня, завжди відкрита, спрямована і простягнена до людини, доля спасіння якої є причиною існування Церкви. Кожна людська особа є неповторною і незамінимою для спільноти. Ради цього дбайливий провід капелана має спиратися на знання соціо-культурного тла, з кого в'язень походить, щоб з більшою силою кликати його до святості життя. Лише так місія душпастиря може мати успіх.

Навчальний блок «Практичне душпастирство. Слухнання й емпатія» провела кандидат психологічних наук Марія Заміщак. Відтак відбулася праця в групах. Практика емпатичного переживання зустрічі з особою за ґратами повинна зберігати межі особистої безпеки для душпастиря від вигоряння. І це справа не стільки техніки скільки віри в післанництво Боголюдини Христа, який єдиний спасає.

У спільноті капеланів відбувся аналіз минулого року служіння та швидких зрушень у пенітенціарній сфері. Драматичні події останнього року спричинили зміни і в середовищі капеланів. Одні з них стали учасниками душпастирства військових. Інші священики, з огляду на прийняття нових обов'язків, покинули служіння. Капеланство на Донеччині та Луганщині зазнало перешкод з огляду на війну. Вакантні місця потребують заміщення гідними кандидатами, місію яких слід забезпечити з джерел кожної єпархії.

Серед важливих завдань для розвитку капеланства були названі наступні:
- будування служіння на основі зв'язку з єпископом-ординарієм, з опертям усіх пастирських ініціатив на його благословення і провід, як і на його особисту участь у відвідуванні в'язнів,
- інформування правлячого владики про динаміку служіння, стан пенітенціарної системи та дотримання людських прав у цій сфері,
- планування протягом цілого року формування бюджету для забезпечення заходів,
- плекання волонтерської допомоги та залучення ініціатив мирян,
- ретельна пастирська увага до персоналу пенітенціарної служби та до сімей службовців,
- приготування до друкованого видання збірки з душпастирського досвіду.

Від імені волонтерів юристів була висловлена ідея створення Католицького пенітенціарного товариства для втілення у ділянці юстиції та кримінально-виконавчій системі Соціальної доктрини Церкви. З цікавістю отці вислухали учасників міжнародного заходу католицького душпастирства у Попово під Варшавою

В заключний день з'їзду капеланів зі священиками пенітенціарного душпастирства зустрівся преосвященніший владика Михаїл (Колтун), єпископ Сокальсько-Жовківський, керівник Департаменту УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. Під час літургійної проповіді він закликав капеланів спиратися на приклад служіння Блаженного Василя Величковського, покровителя пенітенціарного служіння. Владика Михаїл представив для капеланів останні події, в яких брав участь Синод УГКЦ. Преосвященніший Михаїл закликав капеланів своїм свідченням зламати упередження та стереотипи щодо в'язничної системи, закоренілості злочинців. Зміцнювати живий зв'язок з Синодом і зі своїм єпископом та все більше усвідомлювати його у важливості цього служіння. "Владики мають знати тягарі, виклики, потреби, які ви переживаєте, щоб їх розуміти і шукати розв'язки ваших труднощів. Господь недаремно себе ототожнював з сіячем, а слово своє із зерном, що падає у тернину, у кам'янистий ґрунт. І немов би мало що зійшло. Але Господь розраховує саме на те МАЛО ЩО, щоб ми могли дивуватися, щоб воно могло дати плід, а ми з цього мали радість," - зазначив преосвященніший Михаїл. Напередодні свята Архистратига Михаїла владика поблагословив отців, а капелани побажали владиці духовної міці у єпископському служінні та заспівали "Многая літа!"


протоієрей Костянтин Пантелей,
керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України

Немає коментарів:

Дописати коментар