Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

Про роль мистецтва у соціальній інтеграції в'язнів говорили на відкритті експозиції у Вінниці.

У день Св. Архистратига Михаїла 21 листопада 2014 року у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття Національної пересувної виставки образотворчого і прикладного мистецтва в'язнів «Переображення Господньою Любов’ю». У відкритті взяли участь представники управління ДПтС України у Вінницькій області, пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви, обласної організації Спілки художників України. Виставка надихнула до планів соціального партнерства і практичної співпраці поміж пенітенціаріями і художниками області для помочі засудженим у творчості й арт-терапії.

Колектив музею радо відгукнувся на потребу організувати експозицію, тому що вона  має величезне ідейне, духовне навантаження. Метою виставки є сприяння процесу повернення громадян, що опинилися у місцях позбавлення волі, до суспільства. Про особливу соціальну значущисть мистецтва для діалогу про необхідність змін у кримінальному правосудді та у системі виконання покарань до гостей експозиції звернулися співорганізатори експозиції у Вінниці:
Світлана Шароварська, заступниця директора з наукової роботи,

Тетяна Журуновазавідувачка сектором виставкової роботи Вінницького обласного краєзнавчого музею,

Олег  Жупанов, начальник сектору соціально-виховної та психологічної роботи управління ДПтС В Запорізькій області, майор внутрішньої служби.

Олександр Назаренко, Голова Вінницької обласної організації Національної спілки художників України,

протоієрей Костянтин Пантелей та  Павло Загороднов працівники Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України.

Колектив фахівців музею дбайливо відреставрував пошкоджені при транспортуванні твори. А професійна експозиціоністка Тетяна Журунова гармонійно розмістила картини. В експозиції представлено 113 конкурсних робоіт в'язнів, серед них - 7 творів передані з пенітенціарних установ Вінниччини. Подія відкриття експозиції привабила численних городян, творчу інтелігенцію і громадських діячів.
Відразу після відкриття експозиції о. Костянтин і координатор волонтерської співпраці Павло Загороднов звернулися з проповіддю про християнське покликання й привітали зі святом Архистратига Михаїла персонал Вінницької пенітенціарної установи № 1, а також засуджених, з якими відбулася зустріч. Під час неї о. Костянтин благословив присутніх мощами Блаженного Священомученика Василія Величковського, покровителя пенітенціарного служіння.


Світлини Олександра Лапіна, Укрінформ.

Немає коментарів:

Дописати коментар