Шукати в цьому блозі

середу, 31 травня 2017 р.

Пенітенціарна реформа і виклики душпастирського служіння були темою семінару капеланів у Львові

Семінар в’язничних капеланів УГКЦ «Пенітенціарна реформа і виклики душпастирського служіння», що відбувався у Львові 29 – 31 травня 2017 р. у Патріаршому Домі, зібрав представників від 10 єпархій Української Греко-Католицької Церкви та від Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.  Братня зустріч розпочалася Молебнем до Блаженного Священномученика Василія Величковського, покровителя служіння духовенства і вірних УГКЦ у в’язницях.

На єпархіальних представників капеланства чекала насичена програма:

  •          «Робота капелана у сфері інформації» (Оксана Височан, журналістка телеканалу ZIK),
  •          «Новий територіальний устрій пенітенціарної системи, законодавство і підзаконні акти, що супроводять душпастирськ служіння у колоніях і в’язницях» (о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства УГКЦ у пенітенціарній систмі України),
  •          «Сучасні виклики капеланського служіння, взаємодія капеланства із Синодом єпископів УГКЦ» (Преосвященніший Владика Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський, Голова Департаменту душпастирства УГКЦ у силових структурах України),
  •          «Практичні питання морального богослов’я і сповідництва» (о. Григорій Драус, головний в’язничний капелан РКЦ в Україні),
  •          «Аспекти взаємодії пенітенціарного душпастриства у програмах пробації.» (Сергій Кузьмич, начальник Відділу ресоціалізації засуджених Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції),
  •          «Біблійна антропологія: вибрані тексти» (о. д-р Владислав Ігнатишин, викладач Греко-католицької богословської академії ім. Блаженного Теодора Ромжі).

Ми живемо в інформаційному світі, де люди шукають смислів. Численні події душпастирства дають важливі для суспільства меседжі. Вміло їх повідомляти капелани навчалися від професійної журналістки пані Оксани Височан. Виклад надихнув задум провести колись медійний тренінг для священиків і волонтерів.


Зустріч капеланів з єпископом Михаїлом стала справжнім натхненням, адже Владика нещодавно повернувся з Міжнародного військового паломництва до Люрду, яке було сповнене випробувань і благословень. У своєму виступі перед капеланами Його Преосвященство заохотив їх словами: «Там, де ми терпимо найбільші труднощі, там, де ми немічні, появляється Господь. Його Невидимого ми повинні уприсутнювати у в’язниці як для в’язнів, так і для персоналу».

Нові алгоритми взаємодії з органами Міністерства юстиції України на прикладі Західного міжрегіонального управління були однією з провідних тем зустрічі. Капелани обговорювали можливості душпастирської опіки для персоналу і для в’язнів, які надає нове профільне законодавство і підзаконні акти. Також душпастирі узнали про обговорення проекту закону про пенітенціарну систему у Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Блискучим виявився виклад о. Гигорія Драуса про практику духівника. Проте роздуми над біблійними текстами з Книги Буття, Книги Царств, Євангелій від Луки і Марка у супроводі о. Владислава Ігнатишина, визнали усі учасники семінару, були справжнім вінцем зустрічі капеланів, яка надихнула на переосмислення місії душпастирства в місцях несвободи.


Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар