Шукати в цьому блозі

вівторок, 14 серпня 2018 р.

Службовці ДКВС і Пробації здійснили Ювілейну прощу до Унева

11 – 12 серпня 2018 року Свято-Успенська Унівська Лавра приймала у паломництві працівників пенітенціарної системи України. З благословення Владики Михаїла (Колтуна), Єпископа Сокальсько-Жовківського, Керівника Департаменту військового капеланства, Ювілейне паломництво Державної кримінально-виконавчої служби і пробації відбулося на відзначення 1030-ліття Хрещення Руси-України, у 20-ту річницю створення структур ДКВС. 133 учасники із Київської, Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської областей взяли участь у цій прощі з гаслом «Справедливість, віра, милосердя!», що на хоругвах. 

Паломництво стало ювілейним ще й тому, що вперше проща пенітенціарного персоналу була організована на запрошення Блаженнішого Любомира Гузара 10 років тому – влітку 2008 року. 


Паломництво розпочалося молебнем у храмі Св. Миколая у Перемишлянах – у храмі, де служив блаженний священомученик Омелян Ковч, в’язень концтабору «Майданек». Після благословення паломництва учасники прощі вирушили від Перемишлян до Унева. Серед прочан були також члени родин пенітенціарних службовців, в’язничні душпастирі, студенти Львівської семінарії, Дяківської академії у м. Чорткові, волонтери пенітенціарного душпастирства. 

Подорожуючих зустріли величні дзвони й настоятель Унівської Лаври високопреподобний отець Макарій Дутка гостинно прийняв прочан. Святкова вечірня, акафістове моління перед Унівською Чудотворною іконою Богородиці, Панахида на чернечій горі наповнили духовну програму прощі. На завершення прочани взяли участь у програмі нічних чувань, які провів отець Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства УГКЦ у пенітенціарній системі. Темою чувань була людська гідність та її біблійне пояснення. На основі вибраних місць Старого і Нововго Завітів о. Костянтин дав духовну науку про покликання людини до святості життя. У діалозі брали участь молодь і старші. Молитовні роздуми на основі Святого Письма завершили програму чувань.

12 серпня у Свято-Успенському храмі була відслужена недільна Утреня та Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Єпископ Петро (Лоза), помічник Сокальсько-Жовківський, в минулому, відомий капелан у м. Чернігові. На проповіді після Євангелія про Боже прощення (11 Неділя по Зісланні Св. Духа) владика Петро сказав: «Всі ми є дуже вразливі, коли хтось робить нам якусь кривду... можливо ми не так вразливі на якусь матеріальну кривду, але ми є дуже вразливими коли хтось образив нас словом, коли хтось не поважає нас, коли хтось нас відкидає чи має якусь ненависть до нас. Коли хтось можливо забирає від нас найрідніших і робить кривду в нашому житті. Оце прощення цієї кривди, це є один з підставових законів існування Царства Небесного, до якого Господь нас закликає. Простити тому, хто проти мене щось завинив...».
В молитві усильного благання під час Божественної Літургії звучали прохання за пенітенціарних службовців, їхні родини, за капеланів і волонтерів пенітенціарного служіння, за в'язнів та за усіх жертв кримінальних злочинів, за духовну переміну нашого народу.

Після молитви за Україну владика Петро благословив службовців, що взяли участь у паломництві, а прочани подякували Церкві за нагоду поглибити розуміння свого християнського покликання і духовну наснагу, якої так потребує кожний пенітенціарний працівник. 

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар