Шукати в цьому блозі

середу, 3 липня 2019 р.

Представник Душпастирської ради взяв участь у I Національній конференціії з питань пенітенціарної пробації

2-3 липня 2019 року у Києві відбувалася Перша національна Конференція з питань пенітенціарної пробації, організована Благодійною організацією “FREE ZONE”.

Актуальні питання пенітенціарної пробації обговорювали понад 100 учасників події: науковці-пенітенціаристи, представники державних виконавчих органів, громадянського суспільства задля обговорення. Душпачтирську раду при Міністерстві юстиції України представляв протоієрей Костянтин Пантелей.

Директор Державної установи "Центр пробації" Олег Янчук представив результати праці пробації в Україні. 573 підрозділи уповноважених органів з питань пробації вже налагодили контакти з 5017 організаціями в регіонах, а саме: з 1387 (28 %) громадськими (неурядовими) та 3630 (72 %) державними організаціями.

Відтак, учасники обговорити дослідження, щодо актуальних потреб людей, засуджених до позбавлення волі, у контексті підготовки до звільнення та успішної соціальної адаптації, проведеного проєктним офісом з питань пробації Міністерства юстиції України. Так, в досліджені наведено фактори, які впливають на рівень повторної злочинності. Зокрема, 44,1% засуджених ніколи не були у шлюбі; 61,7 % не мали дітей; 81,6% засуджених мали судимості; 41,7 неодноразово засуджених вважають основною причиною злочину наркозалежність. 

Також присутні мали можливість ознайомитися з особливостями пілотування моделі пенітенціарної пробації в Білоцерківському регіональному пілоті. Пілотний проєкт спрямований на розроблення й запровадження нових форм і методів сприяння в адаптації засуджених у межах пенітенціарної пробації, підготовки осіб, які відбувають покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі на певний строк до звільнення, з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

Книга "Партнерство релігійних організацій у супроводі суб'єктів пробації та реінтеграції в'язнів", представлена на конференції_ стала набутком співпраці Душпастирської ради при Міністерстві юстиції з Державною установою "Центр пробації". Пенітенціарне Душпастирство УГКЦ передало 320 приміриників співробітникам головного офісу ДУ "Центр пробації". Натхені попереднім досвідом взамодії, Душпастирська рада увійшла в наступний етап включення Церков і Релігійних організацій у співробітництво з потужним державним органом альтернативних покарань і реінтеграції злочинців до суспільного життя, яким є пробація. 

Про значення конференції о. Костянтин поділився особистим враженням: "На цій конфеенції я бажав зустріти людей, які безкорисливо тривалий час свого життя віддали праці на користь засуджених за кримінальні злочини, тих, кому часом ніхто не радий. Відмічаю, що держава починає бачити необхідність та створює перспективи для ваємодії з недержавним сектором. Особливо з релігійними організаціями. Побути поряд з людьми, у яких хочу вчитись - це для мене мотивація участі в цій саме події. Я не розминувся з очікуваннями. В чомусь навіть очікування були пееревершені. Дякую за можливість такої зустрічі! Християнські Церкви є відкритими до співробітництва в розвитку ініціатив суспільної реінтеграції з державними і неприбутковими організаціями."

Тези доповіді

Учасники конференції прийняли Резолюцію


Світлини фото-кореспондента FREE ZONE

Немає коментарів:

Дописати коментар