Шукати в цьому блозі

четвер, 16 липня 2020 р.

Експозиція «Мистецтво крізь мури» вшосте відкрилась у Києві

16 липня 2020 року у Музеї Шолом-Алейхема була відкрита експозиція  «Мистецтво крізь мури».  Організатори ГО «Союз «Золотий Вік України», видавництво «Саміт-книга», Інститут розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр, Благодійний фонд «Віта Валєнс» запросили представників Міністерства юстиції України, офісу Омбудсмана й представників громадськості, серед гостей також капелани.
На виставці представлені роботи людей, які знаходяться в місцях позбавлення волі або тих, що вже пройшли тюремним шляхом. Також соціальні проекти фотохудожників, які закарбували ув’язнених та інтерв'ю людей, що відбувають довічний термін. Ідея виставки — показати, що за кожною роботою — маленька історія людської долі. Виставка проходитиме в форматі перформансу. 
До участі у відкритті експозиції був запрошений Голова правління Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі» священик Костянтин Пантелей, представник Української Греко-Католицької Церкви у Душпастирській раді при Міністерстві юстиції України. У вітальному слові він підкреслив роль участі суспільних інституцій й ініціатив у зміні долі людей, які опинилися по той бік в'язничних мурів. «Проведення публічних дискусій на тему злочину і покути, стану злочинності, правосуддя і кримінально-виконавчої системи сприяють більшій зрілості нашого суспільства», — зазначив священик,  інфантильність соціуму та каральний популізм неможливо інакше подолати і вони дорого обходяться». 
За посередництвом Яни Баранової, психолога, президента Громадської організації «Союз «Золотий Вік України», відбувся круглий стіл. Були представлені для публічного обговорення наступні теми:

1. Амністія-2020 в умовах пандемії covid-19: шляхи реалізації та забезпечення безпеки суспільства.
2. Провадження медичної реформи в закладах відбування покарань, проблеми надання спеціальної медичної допомоги (при хронічних захворюваннях тощо).
3. Капеланське служіння в місцях несвободи: основні проблеми та шляхи їхнього вирішення.
4. «Право на надію» – чи можливе надання права на умовно-дострокове звільнення особам, які мають вирок «довічне позбавлення волі». Законодавчі ініціативи, обговорювані умови, майбутня судова практика щодо зазначеного питання.
5. Підготовка до звільнення. Пенітенціарна і постпенітенціарна пробація: проблеми та перспективи.
Представники Міністерства соціальної політики України
6. Соціальна адаптація колишніх ув’язнених у суспільство: можливості соціально-побутової, професійно-трудової і поведінкової адаптації.
7. Українські в’язні у так званих «ДНР» і «ЛНР»: перебування у місцях позбавлення волі та забезпечення прав громадян після звільнення?
8. Проблеми помилування осіб, засуджених до довічного позбавлення волі в Україні: шляхи удосконалення існуючого механізму. Помилування Ігоря Трубіцина – клопотання та стан розгляду справи.
9. Катування в місцях несвободи (випадки в БВК № 77, ВК № 25).


Наталія Бородич, представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи, під час відкриття виставки розповіла про українських в’язнів, які відбувають покарання на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.
Вона поінформувала присутніх про проблему в'язнів, які заявили про своє бажання відбувати покарання в установах на підконтрольній території України. 465 засуджених письмово звернулися до Омбудсмана України з Донецька, 417 - з Луганська, щоб перевестися на підконтрольну територію України. Із загальної кількості в'язнів-заявників лише 386 осіб передані з окупованих територій, з них 196 осіб вже звільнені на свободу, з огляду на закінчення терміну.

У події брали участь почесні гості: 
  • Наталія Бородич, представник Уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи, 
  • Олег Янчук, Директор Державної установи «Центр пробації» Міністерства юстиції України,
  • Валерій Калівошко, начальник Управління ресоціалізації та соціальної реабілітації Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України,
  • Олександр Гужва, заступник начальника Управління ресоціалізації та соціальної реабілітації Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України,
  • о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії Української Греко-Католицької Церкви з питань душпастрства у пенітенціарній системі,
  • Василь Гончарук, голова Громадської Ради при Міністерстві юстиції України,
  • Юлія Паскевська, голова комітету з питань пенітенціарної системи, кримінальних покарань та пробаціі Громадської ради при Міністерстві юстиції України,
  • Максим Мельніков, голова Громадської Ради при Міністерстві соціальної політики України,
  • Вадим Латиш, голова Громадської ради при Комітеті Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів,
  • Йосиф Зісельс, громадський діяч, співпрезидент Асоціації єврейських організацій та общин (Ваад) України, голова Генеральної ради Євроазіатського єврейського конгресу, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України, 
  • Олександр Сосіс, Голова Наглядової ради Інституту розвитку громадянського суспільства імені Голди Меїр, бізнесмен, акціонер АТ «Банк Альянс»
  • Ірина Климова, завідувачка Музею Шолом-Алейхема, художник, мистецтвознавець, 
  • Іван Степурін, директор видавництва «Саміт-книга», президент міжнародного благодійного фонду «Твоя доброта», секретар Громадської ради з питань культури, молоді та спорту, 
  • Тетяна Грабан, голова правління Інституту розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр, 
  • Алла Шуть, голова БФ «Віта Валєнс», національна консультантка Ради Європи соціально-психологічного напрямку
Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар