Шукати в цьому блозі

середу, 10 березня 2021 р.

Як відбувається душпастирська опіка після локдауну

1. Заходи душпастирської опіки у пенітенціарних установах здійснюються на підставі Конституції України, Закону України № 419-VIII інших законів України та правил внутрішнього розпорядку пенітенціарних установ, затверджених наказом Міністерства юстиції України.

2. Богослужіння, молитовні зібрання, релігійні обряди підлягають вимогам режиму й безпеки та санітарним обмеженням, які прийняті у країні для приміщень релігійного призначення, відповідно до ситуації пандемії.

3. Заходи душпастирської опіки будуть можливі виключно за умови використання капеланами засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів (без клапану видиху) або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, та відсутності у них на момент побачення ознак інфікування ГРВІ. 

4. Обмеження щодо кількості відвідувачів:

- у заходах душпастирської опіки бере участь один капелан від конфесії, призначений для проведення заходів пастирської опіки вищою компетентною владою Церкви чи Релігійної Організації для конкретної пенітенціарної установи; 

- у часі пандемії підлягають цілковитому припиненню заходи за участю волонтерських груп; 

- капеланові під час загальних зустрічей у період карантину не можуть асистувати помічники;

- Церква/Релігійна Організація підтверджує статус капелана та його помічників відповідним зверненням про надання дозволу на візити протягом означеного терміну, узгодженого з адміністрацією.

- До дозвільного списку можливо включити до 3-х представників конфесій, але лише один із них буде допускатися на засадах почергової ротації.

5. ПРИНЦИП ПОЧЕРГОВОСТІ (лише капеланам в рамках закону 419-VIII): 

- Можливі лише 2 візити на тиждень за чергою конфесій, представлених в Душпастирській раді при Мінюсті. Також, на розгляд керівництва установ, включаються релігійні організації, належним чином зареєстровані, які мають добру репутацію протягом останніх років і діють в рамках закону про капеланство. 

- Тільки капелани, які згідно із законом пройшли підготовку й отримали сертифікати в ІКВС та в Білоцерківському центрі підготовки персоналу ДКВС. 

- Наприклад, якщо установу відвідує 4 конфесії, то повна ротація відвідувань представниками конфесій (по одному за раз) проходить за 2 тижні. Якщо 8 конфесій - ротація відбуватиметься за 4 тижні, себто один візит капелана від конфесії протягом місяця.

6. Час і регулярність візитів наперед погоджується з адміністрацією пенітенціарної установи, яка забезпечує відповідний простір для індивідуальних зустрічей, з дотриманням мінімальної дистанції не менше 2-х метрів. 

7. Адміністрація пенітенціарної установи відповідає за дотримання граничної кількості осіб, які можуть бути присутні одночасно на загальних зустрічах при відвідуванні богослужінь, молитовних зібрань, релігійних обрядів у спорудах і кімнатах релігійного призначення для збереження безпечної дистанції. 

8. Простір, в якому проходять заходи душпастирської опіки, забезпечується регулярними заходами дезінфекції, кварцуванням та провітрюванням. 

9. Під час індивідуальних і загальних зустрічей для задоволення релігійних потреб засуджені або особи, взяті під варту, обов’язково використовують захисні медичні маски й санітайзери для рук.

10. За погодженням з керівництвом установ та кадрової служби необхідно відновити заходи опіки персоналу ДКВС пенітенціарної системи в умовах карантину:

1) Рекомендувати відділам по роботі з персоналом включити до планів спеціальної підготовки персоналу органів і установ факультативний предмет Пенітенціарна етика (дистанційно) із залученням для викладів представників Церков і Релігійних організації, які на регулярній основі здійснюють душпастирське служіння у конкретній пенітенціарній установі;

2) Узгодити тематичний план предмету Пенітенціарна етика, запропонований Душпастирською радою при Міністерстві юстиції в Інституті кримінально-виконавчої служби у 2018 році, що пройшов практичну апробацію в УВП й УПП протягом 2018/2019 року (тематичний план додається);

3) Рекомендувати кадровим службам пенітенціарних установ проведення, з можливою регулярністю, в рамках організаційних заходів з персоналом «5-ть хвилин з капеланом» із залученням душпастирів на принципі ротації.

4) З метою профілактики професійної деформації і емоційного вигоряння, рекомендувати на розгляд Міністерства юстиції проведення для персоналу ДКВС заходів реабілітації і спеціальної підготовки поза межами в’язничного середовища у структурі робочого тижня/місяця.

5) Для заходів профілактики професійної деформації й емоційного вигоряння, рекомендувати залучення капеланів.


Немає коментарів:

Дописати коментар