Шукати в цьому блозі

середу, 31 березня 2021 р.

Рекомендації Ради Європи в'язничним і пробаційним службам щодо пенітенціарного душпастирства

Керівні принципи Комітету міністрів Ради Європи для в'язничних та пробаційних служб щодо радикалізації та насильницького екстремізму (2-3 березня 2016 року) закликають надавати преференції душпастирям, для того, щоб викликати позитивні особисті зміну ув'язнених, щоб ризик вчинення ними злочинів на свободі був зведений до мінімуму.

Оскільки радикалізм та насильницький екстремізм може ґрунтуватися на псевдо-релігійному ґрунті, працівникам органів і установ виконання кримінальних покарань і пробації необхідно навчатися розрізняти між нормальними релігійними практиками і такими, що ведуть до перевернутих і агресивних форм поведінки відносно оточення. Таке навчання неможливе без компетентних у пенітенціарній тематиці душпастирів капелані .

Рекомендації у пунктах 34-36 вказують на необхідність розробки спеціальних менторських програм, включаючи використання для ув'язнених і суб’єктів пробації, хто вважається схильним до радикалізації, щоб допомогти їм знайти життєві варіанти, вільні від злочинів екстремізму і насильства. До виконання або нагляду за такими програмами залучається спеціально підготовлений персонал. А залучення душпастирів, волонтерів може розглядатися на індивідуальній основі, оскільки вони можуть бути дуже корисними для ефективної реінтеграції правопорушників.
Керівні принципи для попередження радикалізації та насильницького екстремізму спонукають в'язничні та пробаційні служби не працювати ізольовано, але встановлювати зв'язки з релігійними громадами та суспільними організаціями з метою забезпечення продовження спеціальних програм після звільнення або після закінчення терміну пробації.
© Душпастирська рада при Міністерство юстиції України
© Пенітенціарна асоціація України
"Партнерство релігійних організацій у супроводі суб’єктів пробації та у реінтеграції в’язнів". Київ, 2019.

Немає коментарів:

Дописати коментар