Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 10 вересня 2021 р.

10 вересня 2021 року Сьогодні Семенові Глузману - 75, а Миколі Горбалю - 81. До пандемічних обмежень візитів волонтерів до в'язниць Пенітенціарне душпастирство УГКЦ регулярно організовувало заняття для семінаристів старшокурсників Київської Трьохсвятительської Духовної семінарії УГКЦ в рамках їхньої душпастирської практики. Учасниками пенітенціарної підготовки майбутніх священиків були радянські політв'язні.

Зустрічі ставали справжнім даром і дотиком поколінь. У тривалому діалозі з семінаристами і Семен Глузман і Микола Горбаль торкалися багатьох тем:

- тотального контролю і духовного поневолення, яким був радянський режим;

- репресивної психіатрії та правової системи, в якій провідну роль грав партапарат і спецслужби;

- пошуку відповідей на буттєві питання, що не оминає жодний ув'язнений;

- віднайдення смислів і збереження почуття людської гідності в умовах, коли ця гідність усіляко заперечувалася;

- неочікувана незалежність і сучасні проблеми української державності.

Семінаристи в цих діалогах черпали знання з історії радянського тоталітарного терору і формування репресивного права, радянської кримінальної субкультури, яку більшовики створили для легшого управління системою таборів.  Випускники семінарії, серед яких також священики, ставили гостям численні запитання, відповіді на які допомогли сформувати краще розуміння смислів минулого і сучасного у пенітенціарному служінні Церкви. Заняття теоретичного характеру чергуються з працею семінаристів в якості помічників капеланів в пенітенціарних установах.

Микола Горбаль –  український поет, музикант, громадсько- політичний діяч, багаторічний політв’язень,  заарештований у Тернополі за звинуваченням у проведенні «антирадянської агітації та пропаганди», тричі засуджений, 16 років відбував покарання у радянських таборах суворого режиму та у засланні. Боротьбу не припиняв навіть у в’язниці – збирав і передавав закордон інформацію про злочини тоталітарної системи.

Семен Глузман - лікар-психіатр, людина, яка ставиться до своєї професії з морально-етичною відповідальністю, кличе до совісті співгромадян і урядовців. Багатолітній політв'язень. Від 1991 року — виконавчий секретар Асоціації психіатрів України. Лауреат Женевської Премії з прав людини в області психіатрії, вручена на XIV конгресі Всесвітньої психіатричної асоціації в Празі за «виняткову мужність і відданість ідеалам гуманізму, за відмову від використання психіатрії проти політичних дисидентів, а також за поширення етичних принципів при реформуванні психіатричної служби в Україні.

Щиро вдячно молимося за воїнів духу, лицарів свободи і людської гідності в умовах нищівної ідеології марксизму-ленінізму. 

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар