Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 26 грудня 2014 р.

28 пенітенціарних установ у Донецькій та Луганській областях разом з тисячами в'язнів знаходяться на окупованій території.

Державна пенітенціарна служба України повідомляє: на даний час в структурі ДПтС України перебуває 20 установ, розташованих в межах Донецької області (15 виправних колоній, два виправних центра, один слідчий ізолятор та дві установи виконання покарань з функцією слідчих ізоляторів.

Згідно звітних даних станом на 1 листопада 2014 року загалом в цих установах трималось 12,7 тис. осіб (9,9 тис. засуджених та 2,8 тис. осіб, узятих під варту).
Відповідно, в Луганській області розташовано 16 установ (12 виправних колоній, два виправних центра, Старобільський слідчий ізолятор та Луганська установа виконання покарань з функцією слідчого ізолятора), у яких трималось 7 тис. осіб (5,8 тис. засуджених та 1,3 тис. осіб, узятих під варту).
У зв’язку з військовою агресією проти України у її східних регіонах частина установ виконання покарань залишились на території, що тимчасово не контролюється українською владою, а саме:
- 14 установ в Донецькій області, у яких трималося 9,7 тис. осіб;
- 14 установ в Луганській області, у яких трималося 6,5 тис. осіб.
28 червня 2014 року під час проведення антитерористичної операції у районі дислокації Червонопартизанської виправної колонії (№68) в Луганській області було зруйновано основні об’єкти колонії. З метою захисту життя і здоров’я засуджених та персоналу виправної колонії керівництвом ДПтС України було організовано їх евакуацію, при цьому засуджених жінок переміщено Качанівської виправної колонії (№54) в Харківської області.
З метою організації виконання Указу Президента України від 14.11.2014 № 875 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 року "Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях" у частині переміщення органів і установ Державної кримінально-виконавчої служби України, засуджених та осіб, узятих під варту, з окремих територій у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях до інших регіонів України, керівництвом ДПтС України вжито наступних заходів:
1) 18 листопада 2014 року у ДПтС України проведено міжвідомчу нараду за участю представників Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Національної гвардії України та Антитерористичного центру при Службі безпеки України, на якої опрацьовані питання щодо порядку проведення евакуації засуджених, насамперед - з Єнакієвської виправної колонії в Донецькій області (№52), а також з Комісарівської (№22) та Чорнухинської (№23) виправних колоній в Луганській області.
При цьому було прийнято рішення про евакуацію у першу чергу засуджених з Єнакієвської виправної колонії (№ 52), яка фактично знаходиться в нейтральній зоні проведення антитерористичної операції між блокпостами Національної гвардії України та незаконних озброєних формувань (в колонії перебуває 500 засуджених, у тому числі 131 - до покарання у виді довічного позбавлення волі);
2) з метою отримання додаткових гарантій безпеки життя засуджених та персоналу при здійсненні заходів з переміщення засуджених та осіб, узятих під варту, в умовах проведення антитерористичної операції та попередження провокацій з боку незаконних озброєних формувань, 18 листопада 2014 року до Міністерства закордонних справ України надіслано клопотання щодо сприяння у залученні в якості гуманітарних посередників представників Організації Об’єднаних Націй в Україні, місії ОБСЄ в Україні, Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших міжнародних інституцій. Крім того в межах компетенції проведено усні переговори з представниками місії ОБСЄ в Україні. Пропозиції ДПтС України з цього приводу до цього часу підтримки не знайшли;
3) для відпрацювання з відповідними силовими структурами та місцевими органами влади питань, пов’язаних з евакуацією засуджених з Єнакієвської виправної колонії (№ 52) у період з 26 по 29 листопада 2014 року здійснено виїзд групи працівників апарату ДПтС України до Донецької області у район розташування колонії.
При цьому у взаємодії з керівництвом Спільного центру з контролю та координації питань щодо припинення вогню та поетапної стабілізації лінії розмежування сторін узгоджені питання щодо надання "коридору" для безпечного вивозу засуджених.
Разом з тим, виходячи з оцінки обстановки, що склалася в районі розташування Єнакієвської виправної колонії (№ 52), та відсутності гарантій безпеки для життя персоналу та засуджених, командуванням Національної гвардії України в межах компетенції було прийнято рішення про відтермінування дати евакуації колонії.
Довідково: відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Національну гвардію України» Національна гвардія України продовжує виконувати завдання з конвоювання осіб, узятих під варту та/або засуджених до позбавлення волі до введення в дію законів, що регулюють діяльність державних органів у частині забезпечення виконання зазначених завдань;
4) з метою визначення повноважень відповідних державних органів при здійсненні заходів з переміщення засуджених та осіб, узятих під варту, в умовах проведення антитерористичної операції ДПтС України підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про конвоювання засуджених з окремих територій у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях до інших регіонів України". Зазначений документ після узгодження із зацікавленими відомствами буде внесений в установленому порядку на розгляд Уряду України;
5) на виконання зазначеного вище Указу Президента України від 14.11.2014 № 875 ДПтС України підготовлено та 19 листопада 2014 року в установленому порядку надіслано до Міністерства юстиції України проект Закону України «Про амністію осіб, які відбувають покарання на територіях Донецької та Луганської областей».
Також 19 листопада 2014 року до Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України і Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надіслані клопотання стосовно застосування до осіб, узятих під варту, які перебувають у районах проведення антитерористичної операції, інших видів запобіжних заходів, ніж тримання під вартою, а також списки відповідних осіб;
6) на виконання пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 595 «Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей» організовано зміну місця знаходження управлінь ДПтС України в Донецькій та Луганській областях з тимчасово неконтрольованої території на територію, що контролюється українською владою.
На даний час юридичними адресами є:
- управління ДПтС України в Донецькій області – вул. Карла Лібкнехта, 105, м. Маріуполь, Донецької області;
- управління ДПтС України у Луганській області – вул. Леніна, 32-А/302, м. Сєвєродонецьк, Луганської області.
Також, згідно з вимогами зазначеної вище постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 р. № 595 ДПтС України починаючи з 1 грудня 2014 року призупинено фінансування органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, розташованих на території, непідконтрольної українській владі.
За наявною інформацією, на даний час представниками незаконних озброєних формувань у Донецькій та Луганській областях здійснюється силове захоплення органів і установ, що перебувають у підпорядкуванні відповідних територіальних органів ДПтС України, та відбувається усунення від виконання обов’язків їх працівників.
З огляду на зазначене, установи виконання покарань та слідчі ізолятори, які розташовані в Донецькій та Луганській областях на території, тимчасово неконтрольованою українською владою, починаючи з 1 грудня 2014 року поступово припинили зв’язок з ДПтС України, у зв’язку з чим достовірна інформація щодо стану справ у зазначених органах і установах на даний час відсутня.
Організація діяльності органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, які розташовані в Донецькій та Луганській областях на території, підконтрольній українській владі, здійснюється у відповідності з положеннями кримінально-виконавчого законодавства.
На даний час на підконтрольній українській владі території розташовані:
- в Донецькій області – 5 установ (Артемівська установа виконання покарань (з функцією слідчого ізолятора), Маріупольський слідчий ізолятор, Маріупольський виправний центр (№ 138), Селидівська виправна колонія (№ 82) та Приазовська виправна колонія (№ 107) для засуджених жінок). У зазначених установах станом на 01 грудня 2014 року трималось 2 604 осіб (1413 – засуджених (з них 287 жінок) та 1190 осіб, узятих під варту);
- в Луганській області - Старобільський слідчий ізолятор та Чорнухинська виправна колонія (№23), у яких станом на 01 грудня 2014 року трималось 1 028 осіб (523 – засуджених та 505 – осіб, узятих під варту).
Керівництвом ДПтС України вживається заходів щодо соціального та правового захисту працівників, які залишилися на території, тимчасово неконтрольованою українською владою.
З метою вирішення проблемних питань, пов’язаних з проходженням служби співробітниками органів та установ виконання покарань і слідчих ізоляторів в Донецькій і Луганській областях у період з 08 по 12 грудня 2014 року до зазначеного регіону здійснено виїзд групи працівників кадрового апарату ДПтС України.
Станом на 18 грудня 2014 року з органів і установ виконання покарань в Донецькій і Луганській областях, розташованих на території, не підконтрольній українські владі, переведено для проходження служби в інші регіони України 65 працівників, які залишаються вірними Присязі.
Управління організаційно-аналітичного
та документального забезпечення апарату ДПтС України

Немає коментарів:

Дописати коментар