Шукати в цьому блозі

понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Католицькі душпастирі України і Латвії продовжують співпрацю

3 – 7 жовтня 2016 року в Україні з метою ознайомлення з діяльністю пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви і для обміну досвідом перебували в’язничні капелани з Латвії Айнарс Ванакс і Гайтіс Дубультс. Візит душпастирів став відповіддю на участь українських капеланів у травні цього року у міжнародному семінарі у Ризі.

Під час перебування гостей з Латвії у Києві відбулося декілька пам’ятних подій. В рамках душпастрської практики випускного курсу Київської Трьохсвятительської семінарії капелани зустрілися з семінаристами на викладі основ і покликання до пенітенціарного душпастирства. Для покращення взаємодії з персоналом кримінально-виконавчої служби пройшов колоквіум «Співпраця душпастирів і психологів для превенції суїцидів у пенітенціарних установах» за участю здобувачів магістратури психологічного факультету Інституту кримінально-виконавчої служби та капеланів з Латвії. Капелани відвідали Відділ Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України, де ознайомилися зі структурою служіння та волонтерськими програмами, з планами проведення Дня Ювілею Божого Милосердя для в'язнів. 6 листопада на заклик Святішого Отця Франциска у пенітенціарних установах відбудуться духовно-молитовні зустрічі з ув’язненими за участю єпископів, капеланів, волонтерів

Відтак, у храмі Св. Василія Великого, пройшла зустріч з волонтерами пенітенціарного душпастирства, які розповіли про свій шлях до цього покликання. Український досвід залучення добровільних помічників до служіння ув’язненим був для латиських капеланів дуже корисним. Ознайомлення з умовами душпастирства у Київській слідчій в’язниці та обговорення питань взаємодії капеланів і психологів дало можливість о. Гайтісу Дубультсу і брату Айнарсу Ванаксу поділитися своїм досвідом та порівняти його з пенітенціарною практикою в Україні. На завершення, у центральному апараті Державної пенітенціарної служби гості обговорили з представниками Департаменту пробації Міністерства юстиції України підсумки візиту й намітили завдання подальшого співробітництва. Заходи під час перебування капеланів у Києві були організовані пенітенціарним душпастирством УГКЦ.


Підсумком обміну досвідом стало переконання, що причиною покликання до в'язничного служіння має бути щире усвідомлення беззастережної цінності людини, незалежно від подій і вчинків, в результаті яких та чи інша особа опиняється в ув'язненні. Усі професійні знання і навички пенітенціаріїв і капеланів набувають справжньої сили, коли застосовуються згідно єрархії цінностей, серед яких людське життя і гідність - найвищі.





Немає коментарів:

Дописати коментар