Шукати в цьому блозі

вівторок, 19 травня 2015 р.

В Українському Католицькому Університеті відбувся круглий стіл «Український вимір пенітенціарної ідеї» з нагоди відкриття пересувної експозиції творчості в'язнів.

19 травня 2015 р. у Львові у приміщенні Філософсько-богословського факультету УКУ відбувся круглий стіл «Український вимір пенітенціарної ідеї», у якому взяли участь студенти, душпастирі, капелани, волонтери, що працюють із засудженими.
Захід проходив під егідою Кафедри пасторального богослов’я УКУ, у співпраці з Пенітенціарним душпастирством УГКЦ. Декан Філософсько-богословського факультету, о-дн. Роман Завійський зазначив: «Україна сьогодні потребує реформи в усіх сферах суспільного життя, а судова і пенітенціарна система в собі ще й досі несе тягар колишнього тоталітарного режиму. Ми зібрали сьогодні в УКУ експертне середовище, яке допоможе знайти відгук на заклик Папи Франциска до пастирів йти і служити тим, що перебувають на задвірках суспільства або й взагалі є відкинуті ним».


Виступаючи на відкритті заходу, проректор УКУ Мирослав Маринович, дисидент, політв'язень, поділився своїми спогадами про перебування у тюрмах і таборах. Він зазначив, що в деякі моменти, ув’язнення можна сприймати і певним благословенням, Але це можливе у двох випадках: якщо на людині немає вини, і її карає система. «Тоді твоє чисте сумління дає тобі можливість почуватися вільним», – зазначив Мирослав Маринович. Друга – коли страждання людини стають підставою для духовного росту, а не тільки муки. В такі моменти, за словами дисидента, тюрма може стати місцем свободи.

Звернув увагу Мирослав Маринович і на моральні проблеми і професії наглядача. Робота в такій сфері змінює людину, і не всім під силу винести такий тягар відповідальності. В такі моменти людина може стати доволі агресивною як до в’язнів, так і до людей, які її оточують. Відтак люди, які працюють з в’язнями, теж повинні мати певну реабілітацію.


Про необхідність служіння для персоналу Державної пенітенціарної служби говорив і о. Костянтин Пантелей, керівник відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України. У доповіді він представив міжнародні базові стандарти опіки в'язнями, над якими працювала Міжнародна Католицька Комісія Душпастирства в Тюрмах (ICCPPC). Вони були прийняті на XII Конгресі ОOH з попередження злочинності та кримінального правосуддя, Сальвадор де Баія, Бразилія, квітень 2010 року. Саме ці положення послужили для формулювання змін в законодавстві України щодо ув’язнених,і персоналу пенітенціарної служби. Капелан розповів про свій досвід душпастирювання у місцях позбавлення волі.


о. Григорій Драус, головний в'язничний капелан Римо-Католицької Церкви в Україні, представив пенітенціарне законодавство і практику капеланства у більш як 40 країнах світу та представив перспективу необхідних змін тюремних правил, які мали б полегшити душпастирське служіння. 

Мирослав Демків, головний спеціаліст у зв’язках зі ЗМІ та громадськістю управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській області, розповів про завдання пенітенціарної служби та потреби персоналу, який знаходяться у важких і небезпечних обставинах служби, яка фінансується з боку держави лише на 40 % від потреби.


Богословський аспект душпастирювання для в’язнів представив о. Михайло Плоцідем, віце-ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа. «Ісус вчить нас, що людина не тільки покликана приймати милосердя від Бога, але і творити його у стосунку до ближніх. Заповідь милосердя володіє особливою значущістю», – зазначив о. Михайло. Ще одним досвідом спілкування з ув’язненими поділився о. Віталій Котик. Він з 2001 року займається душпастирюванням для ув’язнених, і побував в багатьох містах України. Як він зазначив, головне у спілкуванні з в’язнями залишатися самим собою, а не уподібнюватися до них, переходити на їх лексикон.


Заступник голови Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» о. Олег Лука, представив в’язничне служіння у світлі папської енцикліки Evangelii Gaudium. «Папа закликає нас до християнської радості, щоб Церква знову відкрила головне послання Христа у сучасному світі. Папа Франциск пропонує цей документ у Церкві як карту і керівництво для її пастирської місії найближчим часом. Це запрошення відновити пророче і позитивне бачення реальності, не ігноруючи поточні проблеми.»

Соціальне дослідження «Роль Церкви у ресоціалізації засуджених до позбавлення волі» представив доцент кафедри соціології та соціальної роботи НУ «Львівська Політехніка» Володимир Проскура. Науковець показав, в яких саме сферах Церква найбільше допомагає в’язням під час їх перебуванні у тюрмах.


Тематиці реабілітації чоловіків і жінок після звільнення присвятили свої доповіді Ігор Гнат, керівник благодійної організації «Регіональний Центр соціальної адаптації» і с. Оксана Пелех, ЗНІ, асистент капелана Львівської Архиєпархії УГКЦ. 


Про історію участі студентів Львівської Духовної Семінарії у програмах праці із засудженими розповіли брати  Остап Микитчин і Андрій Хробак.


Круглий стіл відбувся з нагоди відкриття цього ж дня, Національної пересувної експозиції образотворчого і прикладного мистецтва в’язнів «Переображення Господньою Любов’ю» у Львівському палаці мистецтв. Започаткована у серпні 2013 року у Києві, ця виставка уже побувала багатьох містах України. Після закінчення експозиції у Львівському палаці мистецтв виставка на деякий час буде перенесена у корпус філософсько-богословського факультету. Експозиція відбувається під патронатом глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, її організаторами є Пенітенціарне душпастирство УГКЦ, Львівський палац мистецтв, Державна пенітенціарна служба України, Фонд митр. Андрея Шептицького, Національна Спілка художників України та Український католицький університет.
Учасники  Круглого столу «Український вимір пенітенціарної ідеї» 19 травня 2015 року і теми доповідей.

1) о. д-н Роман Завійський, декан філософсько-богословського факультету УКУ
2) о. Андрій Олійник, завідувач кафедри пасторального богослов’я УКУ
3) професор Мирослав Маринович, політв’язень, віце-ректор УКУ, президент Інституту релігії та суспільства, «Коли ув’язнення стає благословенням…»
4) о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України, «Впровадження міжнародних пенітенціарних норм в українське законодавство»
5) о. Михайло Плоцідем,віце-ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа, викладач УКУ
«Злочин. Прощення. Милосердя. Богословські основи служіння в’язням»
6) о. Віталій Котик,ЧНІ, ігумен монастиря Св. Кирила і Мефодія, м. Кам’янець-Подільський
«Специфіка в’язничного служіння. Свідчення капелана»
7) Володимир Проскура, доцент кафедри соціології та соціальної роботи Національного університету «Львівська політехніка», «Роль Церкви у ресоціалізації засуджених до позбавлення волі»
8) Ігор Гнат, керівник благодійної організації «Регіональний Центр соціальної адаптації»; активіст, що розшукує і звільняє зниклих закордоном жінок, «Реабілітація після звільнення»
9)  о. Олег Лука, заступник голови Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», «В’язничне служіння сьогодні у світлі енцикліки Evangelii Gaudium»
10) Мирослав Демків, головний спеціаліст у зв’язках зі ЗМІ та громадськістю управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській обл. «Пенітенціарна служба Львівщини: на шляху до європейських умов утримання під вартою»
11) с. Оксана Пелех, ЗНІ, асистент капелана Львівської Архиєпархії УГКЦ, «Жінка після ув’язнення: новий виклик і шанс»
12)  о. Григорій Драус, головний в’язничний капелан Римо-Католицької Церкви в Україні, «Закони і практика діяльності представників релігійних організацій у в’язницях у світі»
13)  Остап Микитчин, студент ЛДС/УКУ
14)  Андрій Хробак,  студент ЛДС/УКУ, «Розвиток служіння в’язням серед студентів Львівської духовної семінарії Святого Духа»

Немає коментарів:

Дописати коментар