Шукати в цьому блозі

середу, 30 вересня 2015 р.

В Одесі завершилося виїзне засідання Української Міжконфесійної Християнської Місії.

30 вересня 2015 року представники Церков Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі»  відвідали ув'язнених жінок у Чорноморській виправній колонії (№74). З метою ознайомлення з умовами відбування покарання засудженими жінками, гості відвідали житлові приміщення на території установи, а також навчальні класи, де побачили, в яких умовах здійснюється освітній процес засуджених. Далі - відвідування бібліотеки, соціально-виховних відділень та храму. У рамках заходу гості побачили, в яких умовах харчуються засуджені, ознайомилися з меню, поспілкувалися з кухарями. Заключним етапом у Чорноморській колонії було відвідування Дитячого будинку при установі, де перебуває близько 30 дітей.

В адміністративній частині жіночої колонії відбулася заключна нарада правління під головуванням протоієрея Костянтина Пантелея, заступника Голови правління Місії. Представники Церков погодилися, що після прийняття закону про капеланство залишається великим значення Місії як незалежного органу для співпраці та формування позиції християнських Церков у Душпастирській Раді при ДПтС   України. Окрім того разом з експертами від ДПтС України правління розглянуло складне питання про порядок перетину лінії розмежування для осіб, що були звільнені з місць позбавлення волі й повертаються з окупованих територій (так званих "ДНР", "ЛНР"). Немало наших співгромадян опинилися в обставинах, коли їх статус залишається невизначеним, оскільки вони не мають інших документів, крім довідки про звільнення від псевдо властей. Є численні випадки звернень у таких випадках колишніх в'язнів за допомогою у християнські центри соціальної адаптації.

Вирішення потребує також питання безперешкодного допуску тюремного духівництва до в'язнів у попередньому ув’язненні. Адже закон про капеланство надає душпастирям таке право, при якому для відвідування підслідних, підсудних та заарештованих в слідчих ізоляторах більше нема потреби у дозволі суду, слідчого чи прокуратури.

На завершення засідання члени правління обговорили перспективи й нові можливості взаємодії християнських Церков після створення Служби Пробації. Внесок у винайдення інших форм виправлення правопорушників, не пов'язаних з тюремною ізоляцією, є чудовою нагодою до спільного служіння Церков. Як і адаптація колишніх в'язнів.

Відвідуванням учасниками заходу Одеської ВК (№14), на території якої знаходяться молитовні кімнати, а також храм Георгія Побідоносця, спілкування із засудженими у чотирьох приміщеннях для різних релігійних громад на території установи, завершилася праця на виїзді в Одесу представників Церков.

Перше засідання Душпастирської Ради при ДПтС України відбудеться у середині жовтня. Християнські Церкви вийдуть зі сформованим блоком пропозицій для цього дорадчого органу при пенітенціарній службі. Спільні заходи Місії і Державної пенітенціарної служби України в різних областях і в пенітенціарних установах допомагають краще зрозуміти місцеві можливості і потреби, сприяють збільшенню взаємної поваги та підносять рівень співпраці християн як належний приклад для в'язнів.


За матеріалами прес-служби управління ДПтС України в Одеській області

Немає коментарів:

Дописати коментар