Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 23 жовтня 2015 р.

Українські капелани спільно з польськими пройшли дні духовної обнови і навчання.

Протягом 18-22 жовтня 2015 року священики Української Греко-Католицької Церкви брали участь у реколекціях і спеціалізованому навчанні В'язничного душпастирства Республіки Польща, яке цього року відзначає 25 річницю свого відродження. Традиційна жовтнева конференція капеланів, відбувалася у Навчальному Центрі Пенітенціарної служби в Попово (під Варшавою). Реколекційні науки Єпископа-ординарія Свідницького Ігнатія Дека, в основі яких були роздуми над Декалогом, проходили поруч із фаховими викладами.

«Закон Божий є першим, фундаментальним, і будь-які закони, прийняті людьми, повинні виростати з цього Закону Божого, як основоположного права. Усяка несправедливість в суспільному житті, а з нею і кримінальні злочини, стаються через нехтування Заповідями Божими, - сказав у своїй духовній науці єпископ Ігнатій, - Як це важливо, щоб Бог постійно повертався на властиве, тобто, на перше місце, аби все ми чинили на Його більшу славу, це завдання є в центрі служіння Церкви.»

У конференції капеланів взяли участь о. д-р Ян Сікорський, перший Головний в'язничний капелан у Республіці Польща 1990 – 2000 рр., генеральний директор В'язничної служби - генерал Яцек Кітлінський, представники Центрального управління, провінційних інспекцій і навчальних центрів в'язничної служби Республіки Польща. На конференції генеральний директор В'язничної служби висловив вдячність і визнання капеланам:  «У служінні Богові в найпрекраснішому ділі, яким є спасіння душ, особливою місією і завданням для священика є надзвичайно важке і вимогливе тюремне служіння. За в’язничними мурами, серед осіб упалих і загублених, досі сліпих до добра і краси, сповнених сумнівів, не просто принести надію, підіймати вітрила віри. Марно очікувати швидкого задоволення, подяки і визнання. Тут, сприймаються тільки щирі наміри і відкрите серце, терпіння і наполегливість ...»

Директор Пенітенціарного Відділу Центрального управління в'язничної служби - полковник Андрій Леньчук, звертаючись до учасників засідання, підкреслив, що рівень реалізації релігійної свободи є одним з основних визначників верховенства закону у пенітенціарній системі. Організація щороку конференції в'язничного душпастирства має особливе значення, яке вже закарбувалося в календарі євангелізаційних проектів у польській в'язниці. Ювілей, який відзначається у цьому році, – це відмінна можливість для рефлексії, обміну досвідом, балансування спадщини і оптимістичного прогнозування у здійсненні служіння у в'язницях і центрах утримання під вартою. Пастирська опіка була і залишається важливим засобом соціальної реінтеграції. Ця, доповнююча інші, форма роботи по зміні постави ув'язнених, вимагає від священика особливої посвяти і використання морального авторитету.

Крім того в ході зустрічі обговорювалися питання, пов'язані з душпастирським служінням: допомога у працевлаштування колишніх ув'язнених, надання паліативної опіки пристарілих в госпісах, а також проблеми соціальної реадаптації. 




Перед учасниками навчання виступили доповідачі, що охоплювали теми пенітенціарного служіння :
·        Праця дидактично-пенітенціарна, (полковник Влодзімеж Ґлух Начальник Регіональної інспекції тюремної служби в Любліні);
·        Функціонування пенітенціарного управління юстиції (Держсекретар у Міністерстві юстиції Єжи Коздронь);
·        Актуальні питання служіння капеланів в установах в'язничної служби (Генерал Яцек Кітлінський, генеральний директор В'язничної служби);
·        Актуальні питання капеланського служіння в установах в’язничної служби Польщі (о. д-р Павел Войтас, головний капелан);
·        Історія та цінності в'язничного душпастирства в Польщі (о. д-р Ян Сікорський, перший Головний в'язничний капелан у Республіці Польща 1990 – 2000 рр.);
·        Беатифікаційний процес мучеництва в'язничних капеланів серед полонених солдатів  1939-1941 рр. (полковник доктор  Кристіан Бединьскі, провідний науковий дослідник Центрального навчального центру Пенітенціарної служби в Калішу);
·        Український досвід. Закон про капеланство і розвиток пенітенціарного служіння УГКЦ у 2010 – 2015 рр. (о. Костянтин Пантелей, керівник Відділу з душпастирства у пенітенціарній системі України)
·        Реферат про поточні питання безпеки - Майор Збігнєв Господаровіч, директор Управління у справах оборони та захисту в’язничної служби.
·        Праця засуджених в госпісах паліативної опіки – о. д-р Петро Краков’як.
·        Служіння реабілітації в Любліні – о. м-р Томаш Жвєрнік - З.К. капелан Замостя.
·        Проблеми жінок в пенітенціарних установах – о. м-р Войцех Пижевскький капелан в'язниці в Грудзіадз
·        Історичний документ про діяльність постпенітенціарну - о. Слоцький i о. Ян Кравец
·        Презентація до 25-річчя профспілок (Голова Ради Незалежної самоврядної профспілки співробітників в'язниць Чеслав Тула).

Представлення про розвиток Пенітенціарного душпастирства УГКЦ зробили:

·    о. Костянтин Пантелей (Патріарша Курія УГКЦ),
·    о. Арсен Панчак (Івано-Франківська Митрополія) ,
·    о. Василь Сливоцький (Івано-Франківська Митрополія),
·    о. Іван Мельник (Бучацька Єпархія).
·    о. Євген Гаврилишин (Бучацька Єпархія).
·    о. Олексій Куйбіда (Коломисько-Чернівцька Єпархія),
·    о. Віталій Котик (Тернопільсько-Зборівська Митрополія), ЧНІ.

Участь у конференції польських капеланів, що об’єднує понад 200 священиків, надихає й дає можливість пошуку найбільш ефективних моделей душпастирства в Україні.

Повертаючись після реколекції додому, отці помолилися до Святих Мучеників і Праведників у концтаборі "Майданек".

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар