Шукати в цьому блозі

вівторок, 3 листопада 2020 р.

Капелан взяв участь в експертному обговоренні проблематики захисту права на свободу віросповідання


03 листопада 2020 року у приміщенні Національної асоціації адвокатів України за ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань захисту прав людини відбувся круглий стіл в онлайн форматі на тему: “Захист права на свободу віросповідання в умовах європейської  інтеграції  в  Україні”. В експертному обговоренні цієї проблематики взяв участь член Душпастирської ради при Міністерстві юстиції України, керівник Відділу ПК УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України о. Костянтин Пантелей.

Під час виступу він розповів про правові колізії, пов’язані із припиненням доступу капеланів до пастирської опіки в’язнів і персоналу пенітенціарних установ. Від початку карантину церкви і релігійні організації, які представлені у Душпастирській раді при Міністерстві юстиції України, не припиняли зусиль для віднайдення форм співробітництва для здійснення капеланського служіння в закладах попереднього ув’язнення і в установах виконання кримінальних покарань.

Сьогодні обмежене число в’язнів у кількості, що не перевищує 5 – 8 осіб, зрідка користуються привілеєм відео-зв’язку для спілкування, молитви чи духовних вправ. Водночас, внаслідок повної соціальної ізоляції та депривації від духовної опіки, загострюється проблема конфліктності стосунків поміж в’язнями, та між в’язнями і персоналом. Погіршилася ситуація щодо суїцидальних схильностей окремих категорій в’язнів.

Всупереч нормам Конституції і Закону України № 419-VIII, капеланське служіння, яке носить професійний характер, припинено дією розпорядження Кабінету міністрів України й відповідним наказом Міністерства юстиції. Священнослужителі усіх конфесій, які були визнані капеланами, відповідно до закону пройшли фахову підготовку, володіють навичками служіння в ситуації підвищеного ризику зараження небезпечними хворобами. Так, як і медики, і  психологи, і соціальні працівники пенітенціарних установ, капелани здатні виконувати санітарні норми карантину й необхідні обмеження й рекомендації, які виконує персонал пенітенціарних установ.

13 жовтня 2020 року Міністерство юстиції ознайомило суспільство із законопроектом «Про пенітенціарну систему», у прикінцевих положеннях якого є посилання на існуючий закон № 419-VIII. Проте ці положення мають бути переглянуті в контексті досвіду пандемії. Як пенітенціарна система, так і релігійні організації дозріли до прийняття капеланів у якості штатних працівників пенітенціарних установ.

Відтак учасники дискусії обговорили законотворчі проекти 2020 року, як проект № 0931 й деякі інші, які стали своєрідною спробою «тиску на свободу вираження думки та поглядів віруючих громадян України через деякі законодавчі ініціативи. Саме цим обумовлена актуальність круглого столу», – як зазначила модератор заходу, голова Секції захисту прав на свободу віросповідання та свободу совісті Комітету захисту прав людини НААУ Наталія Дорошенко.

-------------------------------------------------------------

Круглий стіл на тему: “Захист права на свободу віросповідання в умовах європейської  інтеграції  в  Україні”

Питання для обговорення:

1.      Огляд законодавства України та міжнародних стандартів щодо релігійної свободи;

2.      Обговорення  законопроектів, що прямо або опосередковано зачіпають право на віросповідання та свободу слова. Аналіз законодавчих ініціатив за 2020 рік;

3.      Свобода віросповідання як один з інструментів захисту прав людини в Україні.

Модератори:

 ·        Ганна Колесник, адвокат, Голова Комітету захисту прав людини;

·        Наталія Дорошенко, адвокат, Голова Секції захисту прав на свободу віросповідання та свободу совісті Комітету захисту прав людини НААУ.

 Запрошені експерти:

1.      Максим Васін, виконавчий директор громадської організації «Інституту релігійної свободи»;

2.      Екатерина Войтенко, представник релігійної громади місцевої християнської пресвітеріанської церкви «Приумноження»;

3.      Микола Готунок, помічник адвоката, представник громадської організації «Асоціації християн юристів» «Хушай»;

4.      Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства в пенітенціарній системі України Патріаршої курії УГКЦ;

5.      Ігор Свєтлічний, адвокат, Голова Секції відновного правосуддя Комітету захисту прав людини;

6.      Людмила Опришко, адвокат, Голова Комітету з медіа та рекламного права;

7.      Сергій Старенький, адвокат, Голова Секції захисту прав ув'язнених Комітету захисту прав людини.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар