Шукати в цьому блозі

неділю, 15 листопада 2020 р.

Декларація IPCA, прийнята на всесвітньому вебінарі Keep Hope Alive 11 листопада 2020 р

Міжнародна асоціація тюремних капеланів висловлює занепокоєння з приводу впливу Covid-19 на духовну душпастирську опіку ув'язнених в усьому світі

Локдаун для в'язнів

Пандемія коронавируса кидає виклик світу. Коли згадуються вразливі групи, рідко пригадують про ув'язнених. Тюрми легко можуть стати осередками поширення COVID-19. У дуже багатьох в'язницях по всьому світу COVID-19 прямо або побічно вбиває людей.

Згідно з Правилами Нельсона Мандели, ув'язнені мають таке ж право на здоров'я, як і всі інші. Загальна кількість утримуваних у в'язниціях у світі оцінюється в 11 мільйонів осіб. Занадто багато тюрем у багатьох країнах знаходяться в антисанітарних умовах й переповнені. Ув'язнені не завжди мають доступ до чистої води. Сама в'язниця навряд чи є здоровим середовищем. Їжа, як правило, низької якості, і в багатьох місцях навіть неякісна їжа зустрічається рідко. У багатьох країнах ув'язнені покладаються на родичів і друзів, які приносять їжу і припаси, особливо в досудових ситуаціях. Через локдаун ці можливості зникають.

IPCA визнає, що тюремні адміністрації в багатьох країнах роблять все можливе, щоб використовувати заходи ізоляції, щоб не допустити поширення пандемії до своїх в'язниць, зводячи до мінімуму контакт практично з усім, що знаходиться за стінами. В результаті багато в'язниць були захищені від спалахів COVID-19.

IPCA підтримує зусилля щодо захисту життя тюремного співтовариства, ув'язнених і персоналу в усьому світі, але шкодує про обмеження, що виходять за рамки строго необхідних, які обмежують доступ до праці й консультацій для ув'язнених.

IPCA також хоче підкреслити наслідки таких обмежень:

Друзі та сім'ї не можуть допомогти через їх положення за стінами і обмеження на спілкування. Обмеження на відвідування членами родини та друзями, відсутність доступу до тюремних священиків, волонтерів, програм реабілітації та багатьох іншим консультаційних послуг, а також відсутність релігійних чи духовних послуг - все це призводить не тільки до економічних труднощів для ув'язнених, але також до психологічних і духовних труднощів. У деяких частинах світу коронавірус вбиває людей в тюрмах, і ми повинні робити все можливе, щоб їх захистити. Але в кінцевому підсумку відсутність контактів, відвідувань і релігійної, духовної та іншої турботи також може вбити.

IPCA також висловлює стурбованість з приводу того, що багато обмежень, необхідні заради охорони здоров'я, можуть зберігатися навіть тоді, коли вони перестають бути доречними.

IPCA вітає той факт, що Мішель Бачелет, Верховний комісар Організації Об'єднаних Націй з прав людини, закликала уряди звільнити ув'язнених, які особливо вразливі для COVID-19, таких як літні люди і злочинці з низьким рівнем ризику. «Затримання повинно бути крайнім заходом, особливо під час цієї кризи», - заявила вона в заяві від 25 березня 2020 року. Експерти вважають, що в ув'язнених є достатньо простору для ініціатив щодо звільнення. Повсякраз, в 46 країнах світу більшість ув'язнених не були визнані винними у скоєнні злочину. Рівень утримання під вартою до суду високий. Наприклад, третина значної кількості ув'язнених у Бразилії - це підслідні. (Джерело: The Lancet 2 травня 2020 г.).

IPCA закликає тюремні власті по всьому світу діяти негайно всюди і завжди, коли є можливість знову відкрити доступ до в'язниць тим, хто надає підтримку у вигляді релігійних і духовних консультацій, порад і аналогічних заходів.

Текст Декларації IPCA

Немає коментарів:

Дописати коментар