Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 4 грудня 2020 р.

Блаженніший Святослав відкрив експозицію творчості в'язнів "Покликані до свободи"

4 грудня об 11:00, за участю Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, у галереї Патріаршого Собору Воскресіння Христового, було відкрито Виставку-конкурс образотворчого мистецтва в'язнів «Покликані до свободи».  Напередодні Міжнародного дня волонтерів організатори бажали підкреслити роль добровільних помічників у реінтеграції засуджених.  Понад 100 волонтерів були зайняті організацією експозиції.

У короткій церемонії відкриття взяли участь члени Душпастирської ради при Міністерстві юстиції України, представник Секретаріату Кабінету Міністрів України Андрій Юраш, представники Державного департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України.

Звертаючись до учасників заходу від імені профільного підрозділу Секретаріату Кабінету Міністрів України, пан Андрій Юраш зазначив: "Ми маємо справу з унікальним явищем, яке заторкує надзвичайно специфічні струни людської душі і показує явище, яке змушує розмірковувати в рамках парадигми співчуття і неформального проникнення в суть і зміст базових проявів людської душі.

Будь-яка творчість – це одна з форм втілення та відображення Божої любові і благодаті. Традиційно прийнято уважати, що умовою чи, точніше, передумовою кожного творчого процесу є свобода – особиста свобода і свобода духу. Тому, власне, і є настільки цікаво та симптоматично, що представлена виставка знайомить з творчими роботами – іпостасними втіленнями Божественної Досконалості, які побачили світ за умов, коли їхні творці позбавлені умов та обставин свободи. А це, власне, й наштовхує на переконання, що творчість в умовах несвободи, напевно, і є найглибшим проявом Господньої любові і благодаті."

Протягом дня проходитиме конкурс, який проведе журі з понад 20 членів, серед яких не лише художники і мистецтвознавці, але й психологи, соціологи, правники, учасники бойових дій, пенітенціарії, колишні в'язні, душпастирі і діти. Переможці отримають матеріальну винагороду, яка збиралася доброчинцями у призовий фонд конкурсу.

Внаслідок карантину в’язні опинилися у подвійній ізоляції. Вони також позбавлені візитів душпастирів і волонтерів. Мета виставки – посприяти кращій суспільній комунікації та процесу реінтеграції наших співгромадян, що опинилися у місцях позбавлення волі, а також зростанню громадянської активності в охороні суспільного миру, подоланню напруженості, пов’язаної з тривалою ізоляцією.

Виставлено понад 160 творів мистецтва в’язнів та працівників пенітенціарних установ. Серед творів – 10 експонатів з інших країн світу. Це символізує пам’ять про 11 млн. людей, які знаходяться за в’язничними мурами. Виставка буде доступна у віртуальній галереї.

«Через образотворче мистецтво відбувається найбільш людяний діалог для подолання мурів відчуження і для щирого порозуміння, – ділиться один з організаторів конкурсу тюремний капелан Костянтин Пантелей, – такі події здатні змінити суспільство на краще, починаючи від нас.»

Організатори:

Пенітенціарне душпастирство Української Греко-Католицької Церкви

Благодійний Фонд «Карітас-Київ»,

Державна кримінально-виконавча служба України

Відповідальна особа:

Священик Костянтин Пантелей,

керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України

Моб. +38(098) 422-9-221, e-mail: panteley@ukr.net


Немає коментарів:

Дописати коментар