Шукати в цьому блозі

понеділок, 12 квітня 2021 р.

Пропозиції Душпастрської ради Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства юстиції України

Протокол засідання

Душпастирської ради з релігійної опіки у пенітенціарній системі України

 


12 квітня 2021 року                         м. Київ, он-лайн конференція

 

Присутні члени Душпастирської ради

1) протоієрей Віктор Яценко, голова Синодального Відділу Української Православної Церкви у справах пастирської опіки пенітенціарної системи;

2)     шейх Рустам Гафурі, представник Духовного Управління Мусульман України;

3)  рабин Йосиф Азман, відповідальний за душпастирське служіння Об'єднання іудейських релігійних організацій України;

4) пастор В’ячеслав Когут, керівник Відділу соціального служіння Української Церкви Християн Віри Євангельської;

5) пастор Сергій Луцький, керівник Відділу капеланського служіння Церкви Адвентистів сьомого дня в Україні;

6) протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства у пенітенціарній системі України Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви;

7) пастор Юрій Войналович, керівник тюремного служіння Об'єднання Незалежних Харизматичних Християнських Церков України;

8)  священик Григорій Драус, головний капелан Римо-Католицької Церкви в Україні.

 Секретар засідання – о. Костянтин Пантелей

  

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Перехід головування в Душпастирській раді.

2. Кандидати секретаря Душпастирської ради та розмір винагороди праці секретаря.

3. Кандидати у заступники Голови Душпастирської ради.

4. Головні напрямки стратегії реформування пенітенціарної системи та пропозиції й доповнення від Душпастирської ради.

5. Стратегія впровадження штатного капеланства та збереження існуючих форм духовної опіки.         

Засідання

1.     Псалом 24(23) Господня є земля, і її повнота.

Вітання учасників засідання.

  1. З приводу першого питання порядку денного до учасників он-лайн засідання звернувся священик Костянтин Пантелей з повідомленням про черговість ротації, яку через стан здоров’я пастор Євгеній Дмитрієвський, представник Української Вільної Церкви Християн Євангельської Віри, передав наступному за чергою члену Душпастирської ради священику Григорію Драусу, представнику Римо-Католицької Церкви в Україні.

3.     Відбулося коротке представлення священика Григорія Драуса як наступного за ротацією Голову Душпастирської ради.

4.     З другого питання вислухали пропозицію священика Григорія Драуса, який запропонував представити секретаря на робочій зустрічі у 20-х числах квітня в Інституті релігійних наук Св. Томи Аквінського (вул. Деревлянська, 13). Пропозицію ухвалили консенсусом усіх учасників засідання.

5.     Щодо третього питання порядку денного функції заступників Голови Душпастирської було покладено на священиків Костянтина Пантелея і Віктора Яценка за їхньою згодою. Рішення прийнято загальним консенсусом.

6.     З четвертого пункту порядку денного виступив священик Костянтин Пантелей з оглядом Головних напрямків стратегії реформування пенітенціарної системи представивши  пропозиції й доповнення від Душпастирської ради.

7.     Після огляду пропозицій було запропоновано викласти їх на папері та узгодити спільним рішенням й доручити священику Костянтину Панелею подати їх від імені Душпастирської ради до Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства юстиці України.

8.   Нараду завершив шейх Рустам Гафурі благословенням присутніх.

 

Голова Душпастирської ради                                          священик Григорій Драус

 

Секретар  засідання                                     протоієрей Костянтин Пнтелей

 

Додаток.

Пропозиції Душпастирської ради Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міністерства юстиції України

Після належного опрацювання членами Душпастирської ради з питань релігійної опіки у пенітенціарній системі України проєкту Стратегії реформування пенітенціарної системи до 2025 року просимо прийняти наступні пропозиції до нього.

 

В результаті обговорення документу на засіданні Душпастрської ради


пропонуємо завдання Стратегії:

(1) Удосконалення нормативно-правових актів, що регулюють пенітенціарну систему

доповнити наступним чином:

«Доручити Департаменту публічного права розробити Положення про капеланство і заходи душпастирської опіки у пенітенціарній системі України, та законодавчо врегулювати можливість прийняття за трудовим договором штатного священнослужителя (капелана) для здійснення завдань з реалізації релігійних прав засуджених та ув’язнених.»

 

(3) Забезпечення умов поведінки персоналу пенітенціарної системи, які б унеможливлювали катування та інші жорстокі, нелюдські або такі, що принижують гідність, види поводження і покарання

 

доповнити наступним чином:

 

«управлінню Служби персоналу включити до планів спеціальної підготовки персоналу органів і установ предмет Пенітенціарна етика із залученням для викладів представників церков і релігійних організації, які на регулярній основі здійснюють душпастирське служіння у конкретній пенітенціарній установі.

 

Рекомендувати кадровим службам пенітенціарних установ проведення, в рамках організаційних заходів з персоналом «5-ть хвилин з капеланом» із залученням душпастирів.

 

З метою профілактики професійної деформації і емоційного вигоряння, рекомендувати на розгляд Міністерства юстиції проведення для персоналу ДКВС заходів реабілітації і спеціальної підготовки поза межами в’язничного середовища у структурі робочого тижня/місяця.

 

Для заходів профілактики професійної деформації й емоційного вигоряння, рекомендувати залучення капеланів.»

 

(5) Формування належних передумов для ефективного виправлення та ресоціалізації засуджених.

Положення «Завдання» викласти в наступній редакції:

«Налагодження співпраці між установами виконання покарань, уповноваженими органами пробації, релігійними неурядовими та державними організаціями»

Положення «Очікувані результати» викласти в наступній редакції:

«підвищення співпраці між установами виконання покарань, уповноваженими органами пробації, релігійними, неурядовими та державними організаціями»

 

(7) Формування ефективної моделі підготовки та функціонування персоналу системи.

доповнити наступним чином:

Включити предмет «Пенітенціарна етика» в систему підготовки кадрів ДКВС і пробації.

 

(9) Створення передумов для розбудови нової пенітенціарної інфраструктури.

доповнити наступним чином:

«При плануванні приміщень в установах виконання покарань і установах попереднього ув’язнення для ефективного процесу ресоціалізації й праці із засудженими та ув’язненими  передбачити достатню кількість приміщень, що відповідають необхідним вимогам безпеки, для залучення суспільних ініціатив та реабілітаційних програм релігійних та неурядових організацій для індивідуальної і групової праці із засудженими й утримуваними під вартою»

 

протоієрей Костянтин Пантелей, 
заступник Голови Душпастирської ради при Міністерстві юстиції України

12 квітня 2021 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар