Шукати в цьому блозі

четвер, 2 березня 2023 р.

Великі монахині сучасності у в'язничному служінні

Черниця прожила 25 років у тюрмі, щоб допомагати ув’язненим.

Антонія Бреннер народилася 1926 року в Лос-Анджелесі в сім’ї ірландських емігрантів. Бреннер народила й виховала сімох дітей і поступово дедалі більше присвячувала себе благодійній допомозі бідним. 1969 року їй наснилося, що вона – в’язень на Голгофі. Вона вже чекала на виконання смертного вироку, коли з’явився Ісус і запропонував зайняти її місце. Вона відхилила Його пропозицію, торкнулася Його щоки і сказала своєму Спасителю, що ніколи не залишить Його, хоч би що сталося.

Коли 1977 року її другий шлюб закінчився розлученням, Антонія Бреннер продала все своє майно і попрямувала до в’язниці «La Mesa», де кілька разів уже побувала, і ці візити запали їй у серце. Бреннер стала черницею тільки у 50 років, перебравшись до 3-метрової камери у жіночому відділенні в’язниці. «Існує велика різниця між тим, щоб жити серед людей і відвідувати їх. Я повинна бути з ними навіть посеред ночі, на той випадок, якщо когось поранять ножем, або у когось буде напад апендициту, або хтось помре».

«Щастя не залежить від того, де ви перебуваєте! Я живу у в’язниці, але за 25 років жодного разу не мала депресії. Я бувала не в настрої, бувала сумною, але ніколи не впадала в депресію, тому що розумію мету свого існування», – твердила с. Антонія

Цього року 17 жовтня сповниться 10 літ від дня, коли вона відійшла по вічну нагороду.


Сестра Гелен Прежан (CSJ), монахиня Згромадження Святого Йосифа


На запитання чому вона, така гарна, стала черницею, Гелен відповідала: "У своїй сім'ї я отримала стільки любові, що мені захотілося поділитися нею з кимось ще".

Сестра витривало змагається за життя тих, хто має вирок смерті, палко боронить справедливість й найгарячіше виступає проти смертної кари. Маю щастя святкувати день народження з нею в один день 21 квітня. Лише вона на 30 літ старше за мене...

Іcторія її покликання та служіння стала широко відома завдяки її книзі Dead Man Walking (1993), за якою поставили одноіменний художній фільм ("Dead Man Walking" — фільм режисера Тіма Роббінса, 1995 року).

Бестселер Dead Man Walking був написаний монахинею на основі її досвіду з двома засудженими у камері смертників, для яких вона служила духовним порадником перед їх стратою.

У своїй книзі вона дослідила наслідки смертної кари для всіх учасників. Книга була екранізована як однойменний фільм 1995 року, в якому зіграли Сьюзен Сарандон і Шон Пенн. Його також адаптували як оперу, вперше поставлену в 2000 році Оперою Сан-Франциско.

Гелен Прежан народилася 21 квітня 1939 року в Батон-Руж, штат Луїзіана. Дочка медсестри Августи Мей (уроджена Бург; 1911–1993), та юриста Луї Себастьяна Прежан (1893–1974). 1957 року вона прийняла чернецтво у Згромадженні Святого Йосифа.

У 1962 році вона отримала ступінь бакалавра мистецтв з англійської мови та освіти в Домініканському коледжі Святої Марії, Новий Орлеан, Луїзіана. У 1973 році Гелен здобула ступінь магістра мистецтв у галузі релігійної освіти в Університеті Святого Павла, афілійованому коледжі Оттавського університету. Вона була директором релігійної освіти в парафії Св. Франциска Кабріні в Новому Орлеані, директором з формування сестер Святого Йосипа, а також викладала у молодшій та старшій школі.

Її в'язничне служіння розпочалося в Новому Орлеані, штат Луїзіана, у 1981 році. У 1982 році знайомий попросив її листуватися із засудженим убивцею Елмо Патріком Соньєром, який утримувався в камері смертників у в'язниці штату Луїзіана, відомої як Ангола. Соньєра засудили до страти електричним струмом.

Вона відвідувала Соньєра у в’язниці і погодилася бути його духовним порадником протягом кількох місяців до його страти. Цей досвід дав Прежан глибше уявлення про процес виконання страт для засуджених, сімей та працівників у в’язниці. Тоді вона почала виступати проти смертної кари. У той же час вона заснувала організацію Survive, яка займається консультуванням сімей жертв насильства.

Відтоді Гелен Прежан служила іншим ув'язненим у камері смертників і була свідком ще кількох страт.

Сестрі скоро 84 роки! За її діяльністю можна стежити на її сторінках:

https://www.sisterhelen.org/
https://twitter.com/helenprejean

Світлину взято зі сторінки CNN.

Немає коментарів:

Дописати коментар