Шукати в цьому блозі

вівторок, 10 січня 2012 р.

Зустріч Європейської ради ICCPPC у Львові.

         З 9 по 13 січня 2012 року у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа УГКЦ відбувається конференція Європейської філії Міжнародної католицької комісії душпастирства в тюрмах (ICCPPC-Europe). Ця міжнародна організація координує служіння Церкви для людей, що були покарані за злочини. Вона розпочала свою діяльність 1950 року. Праця пенітенціарного душпастирства ведеться як з ув’язненими, так і з тюремним персоналом.  Метою Комісії є пробуджувати увагу Церкви (мирян, місцевих священників, церковних ієрархів) до проблем людей, які потрапили за ґрати. У кожній країні існують тюрми, а служіння в’язням є покликанням Христа. На конференції  присутні священики із європейських країн, зокрема: зі Словенії, Великобританії, Франції, Бельгії, Польщі, Німеччини і Латвії. В Європейської філії комісії налічується 42 країни. Відбудеться семінар для капеланів і для волонтерів пенітенціарного служіння УГКЦ та РКЦ, які здійснюють душпастирство в тюрмах.  Робоча група європейської філії зібралася, щоби розвинути співпрацю і поділитися досвідом.
10 січня 2012 р. в’язничні капелани взяли участь в архиєрейській Божественній Літургії, яку очолив архиєпископ і митрополит Львівський преосвященніший владика Ігор Возняк. В своїй проповіді  на Євангеліє від Марка він наголосив на потребі уваги Церкви до людей, які розірвали відносини одне з одним, завдали болю оточуючим, хоч це зло в першу чергу завдає рани людині, яка його вчинила. Служіння душпастирів надзвичайно важливе. Владика висловив вдячність, що Міжнародна католицька комісія душпастирства в тюрмах звернула свою увагу на Україну, в якій процес становлення пенітенціарного душпастирства триває. Зміни законів щодо кримінального судочинства йдуть дуже поволі. Ми на сьогодні спираємося на законодавство 60-тих років 19 століття.
На зустрічі з владикою Ігорем були присутні чільні капелани згаданих країн, серед них віце-президент комісії монсеньйор Павел Войтас  (Польща), керівник Європейської філії о. Марк Гельфер (Франція), о. Роберт Фрішковец (Словенія), Мартін Шмітц (Німеччина), монсеньйор Малакі Кіґан (генеральний католицький капелан королівської в’язничної системи Великобританії), Жан де Кок (волонтер в'язничного служіння, Бельгія). О. Малакі має досвід 40 років пастирського  служіння, з них 15 років його праці було присвячено праці у в’язничній системі. В якості душпастиря з багатим досвідом служіння, професійного психолога і психотерапевта він буде викладачем на семінарі для капеланів УГКЦ й РКЦ. Кожен з учасників представив те, яким чином єпископські конференції в їхніх країнах реагують на потребу душпастирства в’язнів.
Пенітенціарна ідея полягає в тому, щоб злочин був покараний, але людина не була відкинена суспільством. Владика висловив свою найщирішу зацікавленість капеланським служінням у різних країнах Європи. Ця ситуація в кожній країні носить свої особливі риси. Для прикладу, в Польщі  Римо-Католицька Церква має добре профінансоване і розвинене пенітенціарне душпастирство, яке має велику підтримку держави. Це 204 капелани, які мають посади у Міністерстві юстиції Республіки Польщі. У Великобританії є поліконфесійне служіння, у Латвії служіння лише відроджується.
Владика ознайомився з виставкою робіт в’язнів різних країн, представлених у залі. Він дуже ретельно постарався прочитати підписи цих робіт, які розміщені на звороті, щоб відчути дотик руки яка її малювала. Владика заохотив капеланів далі продовжувати їхнє служіння і сприяти розвитку душпастирства в Україні через молитви і ділення досвідом. Владика сподівається, що ця нагода зустрічі Українських капеланів з представниками міжнародної капеланської спільноти стане дуже великим заохоченням для наших душпастирів.
11 січня заплановано відвідування Львівської виправної колонії №48, яка має середній рівень безпеки. Відбудеться зустріч і спілкування з Управлінням пенітенціарної служби Львівській області, також запрошені психологи в’язничної системи до співучасті у конференції.
12 січня пройде семінар, який покликаний допомогти священикам РКЦ і УГКЦ, що служать у тюрмах, набути практичний досвід для роботи із в’язнями. Також те, як вберегти себе від вигорання у цій важкій, але дуже важливій праці. Також буде наголошена проблема профілактики суїцидів і пастирської уваги до людей, які відносяться до небезпечної групи.
Запланована зустріч з владикою Михаїлом Колтуном, керівником Департаменту УГКЦ з душпастирства силових структур України, та з архиєпископом Мечиславом Мокшицьким митрополитом Львівським, що був особистим секретарем Блаженного папи Івана Павла ІІ, який супроводжував його під час багатьох візитів до тюрем по всьому світі.
         Мета цієї міжнародної співпраці – поступово знайти підходи, в яких Церква зможе допомогти державі та її правоохоронним і судовим структурам знайти найкращий підхід до проблеми злочинності, щоби справедливість також ніколи не розлучалася з милосердям. Щоби покарання за злочин не ставало помстою, яка знищує особу. Церква має в собі дуже глибоке коріння для того щоб запропонувати в будь яку епоху для влади і суспільства в цілому підходи до проблеми злочинності. І в допомозі реабілітації тих, які відбули своє покарання.
Брат Володимир Волоцюга, студент ЛДС СД

Немає коментарів:

Дописати коментар