Шукати в цьому блозі

понеділок, 16 січня 2012 р.

Про священство мирян, покликаних до в'язничного служіння.

У січні 2012 року на зустрічі католицького в'язничного душпастирства (ICCPPC-Europe) у Львові брав участь Жан де Кок (Jan De Cock), волонтер в'язничного служіння з Бельгії (народився 1964), багатолітнє служіння якого сприяло гуманізації ставлення до в'язнів у кількох країнах світу. Його присутність у Львівській духовній семінарії Святого Духа УГКЦ надихнула наших капеланів на роздуми про священство мирян, зокрема тих, що відчули покликання до в'язничного душпастирства. В Україні все більше вірних, які належать до різних професій, приєднуються до цього прекрасного, але дуже непростого служіння. Серед них також студентська молодь, що шукає здійснення свого християнського покликання. Усі ми недосконалі в любові маємо завжди коло себе влучну нагоду послужити тому, хто знаходиться у гіркій потребі і випробовуваннях. Слід лише бути дуже уважними...



Foto: Lies Willaert VRT
Жан де Кок  присвятив певний час праці з розвитку суспільного служіння у Латинській Америці й Африці. І перехід від виховника для чілійських дітей вулиці, що нюхали клей, до волонтера в'язничного служіння був досить легким.  Протягом 2001-2002 років він подорожував світом, зупиняючись у сотні різних тюрем, де добровільно прохав зачинити себе, щоб пережити що переживають люди за ґратами. 2005 року Жан провів цілий місяць у в'язниці у Північному Ківу, Демократична Республіка Конґо.

Він описує свої пережиття у цих різних тюрмах у двох своїх книгах: "В'язничний готель" ("Hotel Prison") і "Камери Конґо" ("De Kelders van Congo"). Жан часто дає інтерв'ю на тему життя та умов в ув'язненні. Він також бере участь у групі волонтерів в'язничного душпастирства у тюрмі в Антверпені. З досвіду свого перебування в ув'язненні він розвинув кілька проектів, намагаючись відповісти на найбільш кричущі потреби. Після заснування доброчинної фундації "Within-Without-Walls", праця над цими проектами стала більш систематичною та обширною.
Книги
"Hotel Prison",  датською мовою, Навколо світу у 100 в'язницях
Як святкується новорічна ніч, коли один з твоїх співв'язнів вмирає? Скільки важать кайдани на ногах приреченого на смерть засудженого в Бангкоці? Чи є в ескимосів крижані тюрми іглу? Пошук обличчя в'язнів, без сумніву найбільш забутої групи у суспільстві.
Жан де Кок подорожував від однієї тюрми до іншої у дослідженні життя за ґратами. Крокуючи пустелею, при температурі від +45 до -25°C, човном чи ровером, він пройшов щоб збагнути життя в'язня. Він сидів в одній камері з музикантами й акторами, найманими вбивцями і матерями, що вкрали їжу для своїх дітей. Не кажучи вже про щурів і бліх, ящірок і коників.
"Тюремний готель" - це карколомна історія про приховане життя людей, яких ми усі, як правило, намагаємося забути.
 Книга не була опублікована англійською. Щоб отримати загальну уяву про книгу : читайте зміст і фрагменти "Hotel Prison".

Технічні подробиці:
ISBN: 978-90-209-5105-9
Price: 19,95 EUR
Category: 508 | Travel writing
Date of publication: 15-04-2003
Format: 140 x 210
Binding: Paperback
Printings: 8
Pagas: 416
Publisher: Lannoo Editions, Tielt Belgium

Також опубліковано німецькою: "Hotel hinter Gittern Von Knast zu Knast".
Tagebuch einer aussergewöhnlichen Weltreise.

ISBN : 978-3-89944-143-7
Publisher: Kunth, Munich, Germany

та Французькою
Des prisons comme hôtels.
A la rencontre de prisonniers du monde. ISBN: 978-2-87386-575-7
Publisher: Racine, Brussels, Belgium

'"The Cellars of Congo" Історія добровільного перебування у Конголезькій в'язниці.
Африка - калейдоскоп, забутий континент, який ми не знаємо. У серці цього захоплюючого, "темного" континенту лежить Конго. І у глибоких нетрях Конго, де країну перетинає екватор, знаходиться місто Бутембо.

Жан де Кок намагався збагнути сутність Африки. Він побував у камерах Конго і зажадав добровільно бути замкненим у тюрмі, що в Каквангурі місцевості Бутембо, неочікуваний мікрокосм дзеркальний образ того, чим в дійсності є Африка і Конго...

У цій книзі Жан де Кок підсумовує свій досвід перебування у конголезькій тюрмі. Він відзеркалює часто несподівані історії в'знів: розповіді надії та розпачу, їхніх мрій про мир, вибори і демократію. Їхні жарти та легенди. Їхні згадки про прадавнє Конго та щоденні прагенння завтрашнього. Наприклад, як розповіді в'язня на ім'я Кітакія, що у віці 87 років пам'ятає, як у минулому вбивця був загорнений у бананове листя і спалений. Чи інша історія Жюльєна, який нелегально виготовляв kintiki. Чи охоронця Кабуяя, що використовував тростину для покарання для затятих наркоманів, коли сам палив травку як ненормальний. Про дні без жодної поживи, коли школярі принесли дрова для тюремної кухні...

Технічні подробиці:
ISBN: 978-90-209-6629-9
Price: 17,95 EUR
Category: 740
Publication date: 19-06-2006 *
Format: 140 x 210
Binding: Paperback with flaps
Printings: 2
Pages: 208
Publisher: Lannoo Editions, Tielt, Belgium
Press coverage

Здійснені проекти:
•  Купівля матраців для в'язниці Ле-Ке, Хаїт
•  Купівля вентиляторів для в'язниці Potxutla, Мексика
• Купівля великої рогатої худоби та обладнання для ферм у в'язниці Antsirabe, Мадагаскар
• Підтримка по боротьбі з малярією - проект у в'язниці м. Котону, Бенін




За матеріалами:

Немає коментарів:

Дописати коментар