Шукати в цьому блозі

середу, 29 жовтня 2014 р.

Папа Франциск засудив нелюдяність і корупцію у кримінальному правосудді та в тюрмах.

23 жовтня 2014 року у Римі Святіший папа Франциск звернувся до делегатів Міжнародної асоціації кримінального права, які мали свій з'їзд.

Особливу увагу Святіший Отець звернув на проблему смертної кари. Неможливо, щоб сьогодні країни не могли знайти способу припинення несправедливого агресора, окрім як його вбивство, вважає Папа. Він засудив "позасудові" і "незаконні" страти, що здійснюються не тільки представниками держав, а й структурами невизнаними такими, що являє собою справжній злочин.

Страта повинна виключатися, оскільки може бути здійснена в результаті судової помилки, а також використовуватися тоталітарними та диктаторськими режимами в якості інструменту боротьби з політичним інакомисленням, переслідування релігійних і культурних меншин.

Папа вважає довічне ув'язнення "прихованою стратою". З цієї причини воно недавно було виключено з Кримінального кодексу Ватикану, розповів він. Говорячи про смертну кару, Папа нагадав, що Іван Павло II засуджував її, як засуджується вона і в Катехизмі Католицької Церкви. Папа Франциск також закликає до скасування смертної кари і зриває маску з так званих позасудових екзекуцій. Папа називає їх «навмисним вбивством», яке вчиняється державними службовцями під прикриттям держави.



«Усі християни і люди доброї волі покликані сьогодні боротися не тільки за скасування смертної кари, будь вона законною чи незаконною, і з усіма її формами, а й за поліпшення умов утримання ув'язнених, за повагу гідності людей, що позбавлені свободи». Папа Франциск стверджує, що як злочинність зневажає гідність людини, так нею нерідко нехтує й система покарань. «В останні десятиліття, - констатував Св. Отець, - поширилося переконання, ніби допомогою публічного покарання можна вирішити найрізноманітніші соціальні проблеми, немов для різних хвороб можна прописати одні ліки». Це призвело до того, що система покарань вийшла за свої санкціоновані рамки, захопивши «свободу і права людини», але не приводячи до якого-небудь дієвого результату:

«Є ризик втратити навіть пропорційність покарань, яка історично відображає шкалу цінностей, що захищаються державою. Ослабла концепція кримінального права як «останнього аргументу», як останньої санкції, обмеженою найважчими діяннями проти особистих і колективних інтересів, що вимагають найбільшої захисту. Знизився і тон дебатів про заміну в'язниці на альтернативні кримінальні покарання ».

Папа Франциск заявив, що превентивне тюремне ув'язнення - це незаконне зловживання, замасковане «поволокою законності». Така форма покарання сприяє звинуваченнями без суду і слідства. Воно сприяє збільшенню кількості "засуджених без поваги процесуальних правил". У деяких країнах превентивне позбавлення волі становить половину від загального числа тюремних покарань.

Папа викриває «нелюдські» умови, в яких містяться ув'язнені, часто з причини недоліків пенітенціарної системи, через брак інфраструктур і планування, але нерідко і з-за безжального ставлення до людей, позбавлених волі.

Говорячи про в'язниці особливого режиму, Папа підкреслив, що вони є причиною жорстоких «фізичних і психічних страждань», що збільшує ризик самогубств. Папа засудив тортури, до яких вдаються навіть у дитячих колоніях, у психіатричних лікарнях і в місцях арешту.

Згадуючи про феномен торгівлі людьми, Папа зазначив причетність до нього навіть тих, хто «поставлений на захист людей і повинен гарантувати їхню свободу, але стають співучасниками торгівлі людьми. У таких випадках держава несе відповідальність перед своїми громадянами і перед міжнародним співтовариством ».
Порушуючи тему корупції, Святіший Отець підкреслив, що це «зло більше гріха», і воно повинне не стільки прощатися, скільки «зцілюватися». Кримінальне покарання за корупцію стосується, як правило, тільки «дрібних рибок», додав Папа Франциск, а «великі винуватці» цього соціального зла залишаються безкарними, наприклад, ті, хто займаються великими розкраданнями державної власності або зловживають службовим становищем, «ставлячи перешкоди нормальному ходу судового розгляду, щоб забезпечити безкарність собі або іншим особам ».

Папа порівняв з тортурами практику ізоляції засуджених у тюрмах особливого режиму, яка викликає "психічні та фізичні" страждання і часто доводить до суїцидів. Франциск зауважив, що справжні тортури сьогодні здійснюються не тільки в підпільних центрах ув'язнення або сучасних концентраційних таборах, але в тюрмах, установах для неповнолітніх, психіатричних лікарнях, поліцейських комісаріатах та інших структурах утримування під вартою і покарання.

На думку Понтифіка, від тягарів в'язниці повинні бути звільнені діти і принаймні частково літні, хворі, вагітні жінки, інваліди, матері та батьки, які є єдиними відповідальними за дітей і людей з обмеженими можливостями.

З повним текстом можна ознайомитися тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар