Шукати в цьому блозі

четвер, 26 лютого 2015 р.

Президент України підписав Закон «Про пробацію».

За повідомленням прес-служби Глави держави Президент Петро Порошенко підписав закон України № 160-VIII «Про пробацію». Цей закон, прийнятий Верховною Радою 5 лютого, запроваджує пробацію – систему наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Закон визначає мету, завдання, підстави, види пробації, правовий статус персоналу органу пробації та суб’єктів пробації.

Новим у Законі є те, що однією з функцій органів пробації буде складання досудових доповідей, тобто письмове забезпечення суду інформацією, що характеризуватиме особу, яка притягається до кримінальної відповідальності. Закон також перейменовує службу кримінальної інспекції в орган пробації і покладає на нього додаткові функції.

Однією з функцій органів пробації буде здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи. Ця робота буде проводиться за індивідуальним планом з урахуванням оцінки ризиків вчинення суб’єктом пробації нових кримінальних правопорушень та передбачатиме диференційований підхід при наданні консультативної, психологічної та інших видів допомоги, сприятиме працевлаштуванню, залученню до навчання, участі у виховних заходах та соціально корисній діяльності.

Органи пробації у взаємодії з установами виконання покарань, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування сприятимуть засудженим, які готуються до звільнення, у визначенні місця проживання після звільнення, влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених, до закладів охорони здоров’я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги, у працевлаштуванні працездатних осіб.

У Законі враховано європейську практику залучення до роботи з суб’єктами пробації волонтерів. Внаслідок прийняття цього Закону передбачається зменшення чисельності осіб, засуджених до покарань у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, зменшення державних витрат на утримання слідчих ізоляторів та установ виконання покарань.
Закон враховує міжнародний досвід у сфері кримінального судочинства, виконання покарань та соціальної роботи з особами, що вчинили злочини.

Немає коментарів:

Дописати коментар