Шукати в цьому блозі

середу, 4 лютого 2015 р.

Неділя Про блудного сина в УГКЦ - День особливої уваги до в'язничного служіння.

Влітку 2010 року Синодом Української Греко-Католицької Церкви було прийнято рішення про проголошення Неділі про Блудного Сина Днем особливої уваги УГКЦ дов’язничного служіння. Було прийнято рішення про проведення єпархіальних збірок на місцеві потреби в'язничного душпастирства, оскільки це важливе служіння потребує належної підтримки. 2015 року цей день припадає на 8 лютого.

Церква бажає заохотити усіх священиків і вірян ревно помолитися про визволення в'язнів. Багато синів і доньок нашої Батьківщини опинилися в неволі у ворога, що розв'язав війну проти України як суверенної держави. Ми не повинні засмучуватись випробовуваннями та Божими допустами, але посилити нашу молитву.  Найперше помолімося за тих, хто став жертвою терору, незаконного поневолення і злочинів проти людяності.

У праці із в’язнями пенітенціарне душпастирство УГКЦ приділяє особливу увагу темі надолуження за злочини та потребі вибачення. Одним із завдань в'язничного служіння є допомогти досягнути повного примирення з потерпілою стороною. До цієї праці Церква закликає капеланів і волонтерів пенітенціарного служіння.

Тюремне душпастирство повинно бути особливо пильним, щоб тісна робота з в’язнями та вияв до них християнського милосердя не прийматися за виправдання скоєних ними злочинів. Адже суспільство не може відмовлятись від правосуддя. Якщо люди порушують права інших, справедливо накласти на них покарання та вимагати компенсації. Несправедливо ігнорувати права жертв злочинів на надолуження. Несправедливо карати невинну людину, але й несправедливо не карати тих, хто порушив законні права інших. Предметом обговорення громадянського суспільства, а відтак і законодавців, мають стати зміни кримінального права, застосування медіації й примирення для досягнення правдивого каяття, усвідомлення кривди та наслідків злочину. Поступово суспільство в Україні все більше усвідомлює необхідність впровадження відновного правосуддя, результатом якого являється надолуження за злочин, порозуміння та вибачення за скоєне, що в багатьох судових процесах дозволяє винуватцеві уникнути тюремної ізоляції.

Особливим даром напередодні Великого Посту є Неділя прощення, яка сприяє нам в духовному приготуванню до ретельної праці стримання й покути. Без примирення неможливе відновлення правди відносин між людьми.

Відділ Патріаршої Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України.

Немає коментарів:

Дописати коментар