Шукати в цьому блозі

суботу, 7 березня 2015 р.

Семінар волонтерів душпастирства в тюрмах відбувся в Івано-Франківську.

7 березня 2015 року в Івано-Франківську відбувся семінар волонтерів пенітенціарного душпастирства Української Греко-Католицької Церкви під назвою «Покарані, але не відкинені». Його зорганізували Івано-Франківська Митрополія УГКЦ, Відділ Курії УГКЦ душпастирства у пенітенціарній системі України, Державна пенітенціарна служба України, Управління ДПтС України в Івано-Франківській області.

Експертами від Державної пенітенціарної служби на семінарі виступили працівники Управління ДПтС України в Івано-Франківській області: 
- Ігор  Костенко, завідувач сектору соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими
- Ігор Івашко, провідний спеціаліст сектору соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими
- п-і Світлана Іванишакзаступник начальника Галицької жіночої виправної колонії з питань соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими. Вони розповіли про сучасний стан пенітенціарної системи, завдання структурних підрозділів служби, що діють в обласному управлвннв ДПтС і специфіку співпраці з релігійними організаціями. Відмічено, що нова законодавча база, яка створюється для капеланського служіння не передбачає фінансування душпастирської опіки з боку держави. Утримання капеланів залишається завданням Церков і релігійних організацій. Така концепція забезпечує духовенству необхідну незалежність для здійснення свого служіння та сприймається самими в'язнями позитивно. Оплата праці капеланів могла би здійснюватися через конкордат з Церквами за голландським зразком, коли кошти держава переказує на рахунок Церкви, а та виплачує належне утримання своїм капеланам. Це питання потребуватиме подальшого опрацювання у державно-церковних відносинах. Учасники семінару зосередилися на напрямках служіння в пенітенціарній сфері та відмітили, що успіх реформ системи залежить від відповідної пастирської турботи про самих службовців та про їх родини.


В роботі семінару взяли участь капелани Архиєпархії о. Іван Жук, монах Лев (Фльорко), семінаристи Івано-Франківської Митрополичої Духовної Семінарії ім. св. свщмч. Йосафата, адвокат Віра Гейко, голова ГО «Опора Прикарпаття», сестри Василянки Третього Чину та інші волонтери служіння. На семінарі обговорили потребу кращого структурного оформлення в'язничного капеланства і формації волонтерського служіння в Івано-Франківській Архиєпархії. 


Брат Левко, що протягом двох років забезпечує систематичну опіку ув'язненими жінками і гуртує семінаристів навколо в'язничного служіння поділився здобутками і труднощами душпастирства жінок в Галицькій колонії, мінімально достатнього матеріального забезпечення регулярних відвідин установи. При розвинутих структурах церкви та великих душпастирських і волонтерських ресурсах в Митрополії брак коштів на доїзд в колонію є дивним явищем. 

Учасники семінару зосередилися на особливій потребі звернути увагу на розвиток програм духовної допомоги особам, які постраждали внаслідок злочинів. Адже сам судовий вирок про утримання винуватця під вартоюсам собою, не може забезпечити відновлення справедливості та повернення спричиненої шкоди. Часто травмована злочином людина залишається самотньою, збуреною почуттям втрати, гніву, страху, ненависті, непрощення. Вона знаходиться в особливій потребі духовного супроводу і зцілення.


Учасники семінару проаналізували  звернення Святішого папи Франциска до делегатів Міжнародної асоціації кримінального права, виголошене в Римі 23 жовтня 2014 року. У зверненні Святіший Отець засудив кримінальний популізм та корупцію в системі юстиції. Адвокат Віра Гейко розповіла про громадську ініціативу усунення фігури язичницької богині "Сліпої Феміди" з судів в Україні та заміни християнським символом Архистратига Михаїла.

Традиційно суто мистецька подія проведення Національної пересувної експозиції 
«Переображення Господньою Любов’ю» образотворчого і прикладного мистецтва в’язнів, що відкривається в Івано-Франківську 10 березня,  стає приводом пожвавлення волонтерського руху. Семінар та підготовку експозиції  мистецтва в'язнів в Івано-Франківську зорганізував сотрудник Катедрального Собору Воскресіння Христового о. Іван Жук, що тривалий час відповідав за душпастирство в слідчій в'язниці міста. 

Немає коментарів:

Дописати коментар