Шукати в цьому блозі

понеділок, 2 березня 2015 р.

Київська громада Св. Миколая понад 20 років служить в'язнм.

При церкві святого Миколая на Аскольдовій могилі від 1992 року діє Парафіяльна служба милосердя, що підтримує ув'язнених жінок й допомагає дітям, матері яких відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Зараз в сужбі зайняті волонтери різного віку і покликань, а координує їх діяльність пані Анна Мушинська. Вона ж очолює службу листування. На потреби служіння в'язнів громада щомісяця збирає певний відсоток від пожертв на храм. Завдяки ним Пенітенціарне душпастирство здатне реагувати на щоденні потреби і виклики, що потребують матеріяльних видатків. Завдяки цій підтримці було проведено акції до свята Миколая, Віфлеємський вогонь миру та допомога в'язням засобами гігієни у листопаді 2014  - січні 2015 року.

Міжнародна Католицька Комісія В'язничного Душпастирства (ICCPPC) відзначила служіння настоятеля церкви Св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі, митрофорного протопресвітера о. Ігора Онишкевича та пані Марту Бліхар. За довголітню службу милосердя для ув'язнених жінок і харитативний супровід їх та їхніх родин.

На початку відродження нашої Церкви о. Ігор представляв УГКЦ у ділянці в’язничного душпастирства на міжнародному та міжцерковному рівнях. Про продовження допомоги навіть у найменш сприятливих обставинах він дбав ще працюючи в якості директора “Карітас-Київ”. Досвід милосердя триває. Коштом доброчинців парафія розсилає посилки для дітей, матері яких опинилися за гратами.
Добродійка Марта Бліхар є однією з найперших парохіянок громади при Аскольдовій могилі у Києві від її заснування. Від 1992 року в “Карітас-Київ” вона провадила службу допомоги ув’язненим жінкам у Збаразькій, Одеській, Харківській, Уманській колоніях, ув’язненим матерям та їхнім дітям в Одеській та Чернігівській, колоніях. Виконувала копітку працю з листування. Старалася з'ясувати потреби жінок й допомогти їм морально, підтримати духовно та матеріально. Вихована в родині січового стрільця вона пройшла підпілля УПА, пережила ув'язнення та тяжку невільницьку працю у сталінських концтаборах. Отже вміє співчувати та потішати тих, хто терпить.
В різні часи пані Марті співслужили добродійки Ольга Черешнівська, Антоніна Онишкевич, Марія Батечко, Марія Чіпак, Олександр Лабуренко.

Немає коментарів:

Дописати коментар