Шукати в цьому блозі

понеділок, 30 березня 2015 р.

Святіший Отець Франциск спонукає Церкву до кращого розуміння проблеми злочину і покути.

Папа Франциск вмиває ноги неповнолітнім в’язням 
у в’язниці «Casal del Marmo». Рим, 28 березня 2013 р
Як до обрання папою, так і тепер Святіший Отець Франциск спонукає Церкву до кращого розуміння проблеми злочину і покути, питання справедливості і милосердя, подолання відчуження відносно малих у цьому світі. Про це свідчать його офіційні звернення і особлива увага зокрема до в'язнів. Як, наприклад, тему кримінального правосуддя і в'язниці Святіший папа Франциск обговорював у жовтні минулого року з делегатами Міжнародної асоціації кримінального права у Римі, де засудив вибіркове правосуддя, просякнуте корупцією, та вказав на причини, чому кара за злочин не стає нагодою для оздоровлення суспільства.

Нещодавно, 21 березня, Папа відвідав в Неаполі в’язницю «Giuseppe Salvia», одну з найбільших в Італії, щоб зустрінутись з в’язнями, а з деякими з них розділити обідню трапезу. Святіший Отець зазначив, що ця зустріч була нагодою висловити його близькість до в’язнів, він приніс із собою «слова та любов Ісуса, який прийшов на землю, щоби сповнити нашу надію та помер на хресті за те, щоб спасти кожного з нас». Наступник святого Петра ствердив, що йому відомі труднощів в’язнів, від яких він отримує багато зворушливих листів з усього світу. Він заохотив переживати кожну мить у присутності Бога, Якому належить «майбутнє світу і людини».

Щодо прощення суспільство повинно «вчитися із цього Христового прикладу»: коли Бог прощає, то забуває про все, і коли хто комусь випоминає його помилки, то грішить, «бо якщо Бог забув, то хто такий я, щоб не забувати!». «Ось чому наше суспільство, – підсумував Папа, – ще не є християнським. Воно себе таким називає, воно хоче бути християнським, існує багато християн та християнок. Але суспільство, як таке, є більше поганським, ніж християнським, бо не зрозуміло до кінця Ісусових вчинків».
 
Як повідомила Префектура Папського Дому, у Великий Четвер, 2 квітня 2015 р., Папа Франциск відвідає римську в’язницю «Ребіббія», де у тюремному храмі «Отче Наш» відслужить Святу Месу «На Господній вечері», під час якої здійснить обряд обмивання ніг дванадцятьом засудженим чоловікам та жінкам.
 
До свого понтифікату Святіший отець Франциск, ще як кардинал Хорхе Маріо Берґольйо, архиєпископ Буенос-Айреса, відправляв богослуження Страсного Четверга «На Господній вечері» з умиванням ніг не в катедральному храмі, але в лікарнях, домах для перестарілих, домах для безпритульних і у в’язницях, - за його словами, «на околицях людського існування». Вперше в історії Єпископ Риму Папа Франциск відслужив Святу Месу «На Господній вечері» в римському виправному закладі для неповнолітніх «Casal del Marmo» 28 березня 2013 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар