Шукати в цьому блозі

вівторок, 28 листопада 2017 р.

Семінаристи-випускники отримали виклад з кримінології та пенітенціаристики для кращого розуміння в'язничного душпастирства

Триває навчання випускників Київської Трьохсвятительської Семінарії в рамках практики з пенітенціарного душпастирства. 27 листопада 2017 року  відомий кримінолог Максим Палій, завідувач кафедри кримінального права, процесу та криміналістики Київського інституту інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія», кандидат юридичних наук,  провів лекцію "Християнство і право". Окрім загального знайомства з предметом семінаристи почули мотивацію з уст фахівця : "Ув'язнений апріорі є засудженим, не треба його ще раз судити, добивати. Краще сказати 10 разів про благодать, ніж 1 раз осудити"; "Там, за ґратами, кращі люди, гірші - ті злочинці, які на свободі, які схитрували чи відкупились"; "Звичайно є страх, коли йдеш служити в'язням. Щоб його подолати, треба подумки померти. Прийняти, що мене можуть побити, мене можуть підставити, висміяти.. Ну і нехай!"; "Навіть сама присутність капелана у в'язничній субкультурі вже є профілактикою злочинності".

Студенти вищої семінарії роздумували протягом зустрічі про те, що спільне та відмінне у праві та моралі. Дискурс торкнувся й питань гріха, правопорушення й злочину, присяги (клятви) та застосування християнами зброї. Особливо цікавими стали теми смертної кари, біблійних основ взаємодії з органами державної влади, християнство у протидії злочинності, християнсько-правових основ захисту від зловживання державною владою, правил одержання правової допомоги.

В другій половині дня семінаристи зустрілися з доктором Надією Калашник, видатною науковою дослідницею діяльності кримінально-виконавчої служби, що викладала для них про суть пенітенціарної ідеї, про різновиди пенітенцііарних установ та роль духовенства в поверненні до суспільного життя колишніх в'язнів. На прикладі пенітенціарних систем європейських країн вона разом із слухачами пройшла екскурс історії фомування сучасних підходів до виправлення злочинця. 

Інтелектуальна підготовка поруч з молитвою і практичним служінням допомагають  у формації майбутніх священиків.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар