Шукати в цьому блозі

понеділок, 8 травня 2023 р.

Слово Боже не можна ув'язнити: Європейська зустріч у Вюрцбурзі

8-9 травня 2023 року у Вюрцбурзі відбулась конференція Європейської ради Міжнародної комісії католицького в’язничного душпастирства (ICCPPC-Europe). Її метою  був огляд стану й викликів пенітенціарного служіння в європейських країнах. Зустріч сприяла зміцненню зв’язків між католицькими душпастирями. 

Під проводом нової очільниці ICCPPC-Europe Доріс Шефєр (Німеччина) зустрілися понад 20 делегатів єпископських конференцій з 14 європейських країн на конференції з гаслом «Дивлячись разом за і перед стінами в'язниць Європи»У центрі уваги в’язничних душпастирів були наслідки пандемії, динаміка змін кількості в’язнів в європейських країнах, перешкоди у служінні, наслідки війни для в’язнів. Представники в’язничного душпастирства європейських країн виступили з доповідями про розвиток духовної опіки у пенітенціарній сфері у своїх країнах. 

Українську Греко-Католицьку Церкву представляв протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Патріаршої Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України. Він висловив вдячність за солідарність, молитву і діяльну допомогу народів та урядів європейських країн, Церкви для зміцнення витривалості України у боротьбі за свою свободу. Отець Костянтин розповів про стан капеланського і волонтерського служіння, про Українську  християнську міжконфесійну місію «Духовна і благодійна опіка в тюрмах», про досягнення співпраці Церков і функціонування пенітенціарної системи в умовах повномасштабної війни. Щире здивування та повагу викликала розповідь про діяльність душпастирів у воєнному часі, а особливо міжконфесійна братня взаємодія.

Учасників конференції привітав Його Ексцеленція Ульріх Боом, єпископ-помічник Вюрцбурга. Діючий президент комісії монс. Браян Гованс відмітив необхідність активізації взаємодії, щоб діяльність організації відповідала сучасним викликам. Питання міграції, нужденних, хворих, знедолених і відкинених, жертв збройних конфліктів та стихійних лих, в’язнів, безробітних та жертв будь-яких форм рабства і тортур, що є компетенцією Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини, багато пов’язані з пенітенціарним служінням Церкви, тому кличуть про активну взаємодію з в’язничними душпастирями.

Перед європейською радою виступив о. Луїс Окулік, секретар Комісії душпастирської соціальної опіки Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE), який повідомив як Церква відповідає на сучасні виклики й гуманітарні потреби після пандемії та вимушеної міграції, спричиненої війною. Присутніх гостинно вітав головний капелан  католицького душпастирства Німеччини Андреас Бер.

Пастор Девід Бюік, президент Міжнародної асоціації в’язничних капеланів (IPCA), звернувся до присутніх з оглядом наслідків обмежень пандемії на якість душпастирської опіки. Саме він був ініціатором акції милосердя і гуманітарної підтримки певної групи в’язнів в Україні, що були евакуйовані з місць воєнної небезпеки. Посердником у наданні цієї допомоги виступив БФ «Карітас-Київ».

Окрім того пройшла зустріч зі спільнотою Святого Егідія у Вюрцбургу, яка багато років опікується в’язнями до й після звільнення, адже навернення, розпочате під час відбування кримінального покарання наражається на сильні перешкоди з першими кроками на свободі. Увечері, за участю Ульріха Боома, єпископа-помічника Вюрцбурга, відбулася молитва у Францисканській церкві зі спільнотою Sant'Egidio, тюремним персоналом, волонтерами, колишніми в'язнями, родичами та організаціями, які працюють для в'язнів або звільнених в'язнів за в'язнів і персонал, які померли через укриття, війни, самогубства, смертної кари. 

На конференції прозвучала головна промова о. Марко Гнаві (громада Сант-Егідіо, Італія), добродія нашої Церкви від моменту її виходу з підпілля. Його тема «Слово Боже не може бути ув'язнено (2 Тимофія 2:9)», наголосила факт, що без присутності капеланів і волонтерів неможливо зберігати належну гідність поводження з в’язнями та оберігати питання віри у в'язниці.

Ключові виступи чергувалися з обміном думками.

Професор Фрідер Дюнкель доповідав про глобальгі виклики пенітенціарному служінню і наслідки впливу Covid-19 на пенітенціарну систему з оглядом на статистику і динаміку змін.

Чеський соціолог і філософ релігії Томаш Галік розважав про важливу роль тюремного капеланства, яке втамовує потреби духовно спраглих за мурами. Для Церкви це виклик відповідальності, але також необхідність з повагою ставитися до інших світоглядів і релігій.

Адріана Поровська, директор Камілліанської місії соціального захисту з Польщі говорила про допомогу знедоленим і бідним, про вплив війни на соціально-демографічну ситуацію в Україні і Польщі й успішні приклади подолання проблем.

Габі, Угорщина, розповіла про вплив міграції в Угорщині

с. Анн Леку, тюремна лікарка, аналізувала в’язничну психіатрію і людські права в’язнів.

Волонтер спільноти Св. Егідія пан Тім З., колишній в’язень Вюрцбурзької установи виконання покарань, свідчив про важливість в’язничного капеланства під час переживання ув’язнення.

Д-р Райан ван Ейк, Головний капелан Римо-Католицької Церкви у Міністерстві юстиції та безпеки Нідерландів, розважав про шляхи відновлення активності після обмежень пандемії й про розвиок Комісії.

с. Федра Пфаллер, національний координатор пастирської організації Carcerária Бразилії, оповідала про те, як бідність та маргіналізація в'язнів протиставлена справедливості.

В рамках підготовки до наступного конгресу організації, на конференції було обговорено кандидатури від Європейського регіону для керівництва ICCPPC. Учасники обсудили концепцію діяльності ICCPPC. Попередній XV Всесвітній Конгрес ICCPPC відбувся в Панамі, 2017 року. 

На завершення відбувся візит до Установи виконання покарань Вюрцбурга.  У в'язничній каплиці пройшли підсумки конференції. Президент комісії Браян Гованс промовив молитву Св. Павла VI і поблагословив делегатів європейських країн.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар