Шукати в цьому блозі

понеділок, 8 травня 2023 р.

Європейська конференція Міжнародної комісії католицького в'язничного душпастирства розпочалася у Вюрцбургу

8 травня 2023 року у Вюрцбургу у штабквартирі Спільноти Святого Егідія (Gemeinschaft Sant'Egidio) відбувається чергова європейська конференція Міжнародної комісії католицького в'язничного душпастирства  (ICCPPC-Europe).

З ініціативи Доріс Шефєр, чільної представниці католицької опіки в’язнів в Європі, Європейська філія ICCPPC зібралася у Вюрцбургу. Виклики сучасеності вимагають кращої взаємодії, оживлення зв'язків та духовних, інтелектуальних, душпастирських  і мирянських ресурсів для пробудження більшої уваги Церкви до пенітенціарного служіння. На конференції присутні президент ICCPPC монс. Браян Гованс, понад 20 делегатів комісії з  європейських країн, також як гість президент Міжнародної асоціації в'язничних капеланів (IPCA) Девід Бюік.

Учасники конференції розповідатимуть про розвиток капеланського служіння у пенітенціарній системі, перспективи пастирської опіки в’язнів і персоналу в’язниць. Розвиток пастирської опіки в Україні висвітлює прот. Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України. Зокрема він розповідає про стан капеланського і волонтерського служіння, про Українську  християнську міжконфесійну місію «Духовна і благодійна опіка в тюрмах», про реформування пенітенціарної системи, 

Усі делегати конференції виступили з гарячою підтримкою й солідарністю з українським народом, який проходить випробовування війною. Разом з аналізом стану справ і тенденцій в європейському регіоні були обговорені заходи й зусилля на зміцнення зв’язків між католицькими душпастирями.

Конференція триватиме два дні. Делегати конференції висловлюють необхідність пожвавлення співпраці, особливо між країнами у Центральній і Східній Європі та на роботі ICCPPC для збагачення богословського та пастирсько-практичного підґрунтя служіння.

Історична довідка.

Діяльність Міжнародної комісії католицького в’язничного душпастирства розпочалася 1950 року, старанням Папи Павла VI, що на той час був державним секретарем Ватикану. Метою Комісії є втілювати соціальну доктрину Церкви в галузі пенітенціарного служіння, пробуджуючи увагу мирян, усіх священиків й місцевих ієрархів до проблем людей, які потрапили за ґрати. ICCPPC, діяльність якої ґрунтується на канонічному праві Католицької Церкви, нині об'єднує делегатів та асоційованих членів від більш як ста країн, серед яких й Україна. Організація діє під керівництвом Конгрегації у справах духовенства та у співпраці Дикастерією служіння цілісному розвиткові людини. До її компетенції належатимуть питання, які стосуються міграції, потребуючих, хворих, знедолених і відкинених, жертв збройних конфліктів та стихійних лих, в’язнів, безробітних та жертв будь-яких форм рабства і тортур.

Від 2000 року ICCPPC представлена в Організації Об'єднаних Націй, де має спеціальний консультативний статус. Цілі Комісії - будити і підбадьорювати, в межах Вселенської Церкви та у суспільстві, більше розуміння й чутливість щодо здійснення в'язнчного душпастирства. Спонукати Єпископські Конференції і Місцеві Ординаріати, щоб оживляти та розвивати місію пастирського служіння Церкви у в'язницях, надаючи їй кращу підтримку. Організовувати курси для формування, навчання в'язничних душпастирів і волонтерів. Сприяти гуманізації, перегляду й реформі пенітенціарних систем в усьому світі.  Рішення приймаються на Всесвітньому конгресі організації більшістю голосів делегатів від національних єпископських конференцій і синодів. 

УГКЦ набула статусу дійсного членства в ІССРРС на ХІІ Конгресі організації у Римі 2007 року.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ.

Немає коментарів:

Дописати коментар