Шукати в цьому блозі

четвер, 14 квітня 2016 р.

Учасники міжнародної науково-практичної конференції донесли свої пропозиції до профільного комітету Верховної Ради.



Учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасність і перспективи пенітенціарної душпастирської опіки» 13‒14 квітня 2016 року обговорили резолюцію й представили пропозицій Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Робоча зустріч відбулася за участі Голови підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрія Мірошніченка.

На пропозицію Преподобного Біла Кейва, чільного європейського представника Міжнародної асоціації в'язничних капеланів, було ухвалено провести екуменічну конференцію європейських капеланів навесні 2018 року у Києві.




Резолюція
Міжнародної науково-практичної конференції
«Сучасність і перспективи пенітенціарної душпастирської опіки».
Спираючись на Висновки за результатами роботи міжнародної конференції, плекаючи традицію пенітенціарного служіння в Україні, послідовно відроджуючи душпастирство в місцях несвободи, прагнучи до  гуманізації кримінального правосуддя і системи виконання покарань в Україні на підставі пенітенціарної ідеї, витоки якої йдуть з християнської проповіді, висловлюємо зацікавленість у подальшій координації кроків практичного впровадження капеланства і пропонуємо наступне:
1. Створити робочу групу з питань підготовки «Положення про здійснення душпастирської опіки в установах Державної пенітенціарної служби України» та розробки законопроекту «Про внесення змін до нормативно-правових актів щодо участі душпастирів (капеланів) в досудовій, пенітенціарній та наглядовій пробації», до складу якої увійдуть члени Душпастирської ради при ДПтС України, науковці, представники громадських організацій та експерти-пенітенціарії.
2. Згідно ратифікації Україною Європейських пенітенціарних правил, в рамках реформування ДКВС, зберегти пріоритетну, домінуючу роль і розгалужити діяльність Управління соціально-виховної і психологічної роботи із засудженими.
3. Провести ґрунтовне дослідження питання оплати праці душпастирів (капеланів) з державного бюджету.
4. Започаткувати співпрацю на академічному рівні поміж державними навчальними закладами пенітенціарної системи і церковними богословськими закладами освіти для поглибленого вивчення філософської та християнської антропології для подальшого обґрунтування і втілення пенітенціарної ідеї у системі кримінального правосуддя і системі виконання покарань, включаючи розробку рекомендацій для діяльності душпастирів у службі пробації.
5. Створити в Інституті кримінально-виконавчої служби на громадських засадах опорну кафедру пенітенціарної теорії та пенітенціарної етики, яка сприятиме формуванню професійної компетентності та безперервній освіті працівників пенітенціарної служби і капеланів.
6. Включити в систему професійного навчання персоналу кримінально-виконавчої служби лекції з духовної просвіти та релігійної толерантності із залученням душпастирів різних конфесій.
7. Законодавчо забезпечити виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України» у слідчих ізоляторах, включаючи можливість капеланам відвідувати в’язнів у камерах.
8. Оприлюднити резолюцію та розмістити її текст для громадського обговорення на офіційному сайті Державної пенітенціарної служби України та офіційних сайтах Церков, що представлені на конференції.

Організаційний комітет.

Переглянути відео

Немає коментарів:

Дописати коментар