Шукати в цьому блозі

суботу, 26 березня 2016 р.

Презентація Центру "Переображення" відбулася у жіночій колонії на Тернопільщині.

26 березня 2016 року у Збаразькій виправній колонії Управління  Державної пенітенціарної служби України в Тернопільській області (№63) відбулася презентація Центру соціальної адаптації жінок "Преображення". Після Молебню до Богородиці капелан установи о. Омелян Колодчак впровадив жінок, що перебувають в установі, до зустрічі з волонтерами. В рамках зустрічі, яку підготував Павло Загороднов, референт пенітенціарного душпастирства УГКЦ, відбулася  бесіда з демонстрацією фільмів про реабілітацію жінок після звільнення з ув'язнення. Подібні заходи відбулися у п'яти жіночих виправних колоніях. Праця центру зацікавила як засуджених жінок, так і адміністрацію Установи. Покликання Центру "Преображення" - надавати допомогу жінкам, що перебувають у складних життєвих обставинах. 




Після зустрічі у колонії пройшов тренінг для волонтерів пенітенціарного служіння з метою забезпечення супроводу засуджених на порозі перед звільненням та негайно після повернення на свободу. Інтенсивна допомога є особливо актуальна через так званий закон Савченко, згідно якого відбуваються перерахування строків відбування покарань. Станом на 5 березня 2016 року з часу набрання чинності Закону України від 26 листопада 2015 року № 838-VІІІ «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання» його положення застосовано до 24 583 осіб. При цьому звільнено з установ виконання покарань – 4442 засуджених, зі слідчих ізоляторів –361 особа, узятих під варту. Нажаль, закон цей не передбачив жодної цілеспрямованої державної програми соціальної адаптації колишніх в'язнів. Найбільша небезпека повторного попадання до в'язниці існує протягом кількох місяців після виходу на свободу.




За інформацією Державної пенітенціарної служби України, станом на 1 березня 2016 року у 11 колоніях для тримання жінок 2 292 особи. На цей час Українська Греко-Католицька Церква душпастирює у Збаразькій, Чернігівській, Галицькій, Дніпродзєржинській жіночих колоніях. Ведеться регулярне листування із засудженими в Одеській, Харківській, Уманській, Збаразькій, Чернігівській, Галицькій виправних колоніях. З 2011 року в Любечі діє центр для соціальної адаптації жінок після ув'язнення.

Світлини волонтерки Надії Тхір

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар