Шукати в цьому блозі

четвер, 17 березня 2016 р.

Капелани взяли участь у відзначенні п'ятої річниці Інституту кримінально-виконавчої служби.

17 березня 2016 року в Інституті кримінально-виконавчої служби відбулися урочисті збори за участю керівництва Державної пенітенціарної служби України, керівництва Національної академії внутрішніх справ, керівництва Інституту, викладачів, курсантів та почесних гостей, серед яких капелани - члени Душпастирської ради при ДПтС України. Від імені душпастирів Української Греко-Католицької Церкви керівництво, викладачів і курсантів вітав протоієрей Костянтин Пантелей.

Як спеціалізований навчальний заклад Державної пенітенціарної служби України ІКВС був заснований розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 березня 2011 року. Маючи свою передісторію ще поміж 1975 - 1991 роками, та після здобуття Україною незалежності у 1992 - 1998 роках, заклад готував працівників пенітенціарної системи, яка до 1998 року знаходилася під керівництвом МВС. Саме тоді було створено науковий потенціал, що сьогодні представляє заклад як перлину пенітенціарної науки в Європі і світі. Кращі випускники тих років нині є керівниками або провідними офіцерами в органах і установах Державної пенітенціарної служби.

Науковці цього інституту брали участь у розробці навчального плану з підготовки капеланів, які у відповідності до підписаного у червні 2015 року Президентом України Петром Порошенком Закону*, здійснюють духовну опіку осіб, узятих під варту та позбавлених волі, а також персоналу ДПтС України. Незабаром перша міжконфесійна група капеланів, що душпастирюють в установах попереднього ув'язнення, приступить до навчання з метою отримання необхідного рівня професійної компетентності.

Триває реформа. На думку члена Душпастрської ради при ДПтС України протоієрея Костянтина Пантелея, в Інституті кримінально-виконавчої служби має постати Центр пенітенціарної теорії та пенітенціарної етики, який на осонові аналізу і наукового дослідження, а також міждисциплінарного підходу сприятиме формуванню працівників служби і капеланів. Особливу роль в цьому грає присутність у Києві вищих богословських закладів християнських конфесій, які здійснюють активну співпрацю з пенітенціарною службою. Це - майбутнє кримінально-виконавчої сфери. Адже саме у пенітенціарній ідеї суть реформування цієї служби. Дисципліни філософської і богословської антропології мають стати профілюючими для пенітенціаріїв. В розумінні проблеми злочину та необхідності протистояння суспільній дезінтеграції - найважливіше покликання служби.

Закон України № 419-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України”

Пенітенціарне Душпастирство УГКЦ.

Немає коментарів:

Дописати коментар