Шукати в цьому блозі

суботу, 12 листопада 2016 р.

Владика Йосафат Мощич відвідав довічно засуджених

В рамках заходів УГКЦ до Дня Ювілею Божого Милосердя для в’язнів, проголошеного Папою Франциском, Івано-Франківську установу виконання покарань №12 відвідав єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Преосвященний владика Йосафат Мощич. Про це повідомив Інформаційний центр Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. 

В молитовній каплиці установи владика Йосафат у співслужінні в'язничних душпастирів та сотрудників храму Зіслання Святого Духа о. Арсена Панчака та о. Василя Сливоцького відслужив Молебень до Христа Милосердного для засуджених. Супроводжували молитву своїм співом волонтери, а зокрема сестри мирянського ІІІ Чину Св.Василія Великого (парафія Царя Христа ). У своєму слові Преосвященний владика запевнив присутніх у тому, що наш Отець Небесний, ніколи не перестає любити кожного з нас, не залежно від того, які провини ми вчинили. Також владика Йосафат наголосив на особливій ласці Ювілейного Року Божого Милосердя, яка проявляється в тому, що Отець Небесний стирає всі наші гріхи та злочини наче їх раніше не було. Саме тому маємо не зволікати і все зробити для спасіння нашої душі.

На завершення владика помолився над кожним в'язнем та уділив архієрейське благословення, а також подарував присутнім образки, вервиці та молитовники. Окрім того, владика Йосафат також відвідав камери, де перебувають засуджені до довічного ув'язнення. Ці в'язні знаходяться в особливій духовній потребі.

Святіший Папа Франциск при зустрічі у Римі з делегатами Міжнародної асоціації кримінального права висловив думку, що довічне ув'язнення є "прихованою стратою". З цієї причини воно недавно було виключено з Кримінального кодексу Ватикану. Остаточно кожен засуджений на довічно мусить мати шанс на повернення до суспільства в результаті застосування помилування.

Станом на 1 вересня 2016 року в пенітенціарних установах перебувало 1552 осіб, засуджених на довічне ув'язнення, а ще 440 осіб перебувало в установах на окуповані території Донбасу. 34 % засуджених до довічного покарання раніше не були покарані за кримінальні вчинки. Існує припущення, що серед нині відбуваючих покарання є десятки осіб, що отримали неправосудні вироки. 74 % засуджених - віком 18 - 34 роки. 

Середня кількість років, яку засуджені до довічного позбавлення волі відбувають в установах виконання покарань за кордоном, становить: 
у США – 7 років, 
у Швеції – 9, 
Великобританії – 14-15, 
Франції – 17-18, 
Італії – 21, 
Польщі – 25. 

Можливість дострокового звільнення засуджених до такого виду покарання передбачена також законодавством Японії, Кореї, Південної Америки – після відбуття 10 років покарання, Німеччини – 15 років, Канади – від 10 до 25 років (або не менше 25 років – залежно від тяжкості злочину). В Україні закон передбачає певні умови, за яких особа, засуджена до довічного позбавлення волі, може звільнитися. Після відбуття 20 років ув'язнення засуджений при сумлінній поведінці і ставленні до праці може подати клопотання про його помилування Президентом України. В разі задоволення клопотання Президент України видає указ, відповідно до якого заміняє засудженому подальше відбування покарання у виді довічного позбавлення волі позбавленням волі на строк не менше 25 років. При цьому особа отримує новий правовий статус і може бути звільнена умовно-достроково після відбуття не менше трьох чвертей новопризначеного покарання. Тобто особа, засуджена до довічного позбавлення волі, може стати вільною після фактичного відбуття тридцяти восьми років дев'яти місяців за ґратами.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

Немає коментарів:

Дописати коментар