Шукати в цьому блозі

вівторок, 1 листопада 2016 р.

Стан Пенітенціарного душпастирства УГКЦ


Стан пенітенціарної системи України (1 вересня 2016 року)


Пенітенціарна система керується
Міністерство юстиції України
В'язнична адміністрація
Державна кримінально-виконавча служба України
Загальна чисельність в'язнів (включно з утримуваними у слідчих ізоляторах)
60 771
станом на 1.9.2016 (без урахування в'язнів, які 2014 року опинилися на окупованих територіях внаслідок військової інтервенції Російської Федерації).
Імовірне число в'язнів, що опинилися на окупованій території - понад 18 000. Вони не мають доступу до католицької душпастирської опіки, а також опіки інших Церков. Регулярна присутність священиків РПЦ (УПЦ) є дозволеною  окупаційними властями, але ефективна пастирська допомога неможлива. 
Подальша інформація не відноситься до окупованих територій
Співвідношення абсолютної кількості в'язнів на 100,000 населення України
167
 ґрунтується на співвідношенні до імовірної кількості населення 36.3 мільйонів на вересень 2016 (Державного департаменту статистики України)
На стадії до винесення вироку (у відсотках до абсолютного числа в'язнів)
26.8%
(1.9.2016 - в'язні, утримувані у слідчих ізоляторах)
Ув'язнені жінки   (у відсотках до абсолютного числа в'язнів)
4.6%
(жінки у колоніях, 1.9.2016)
Неповнолітні (у відсотках до абсолютного числа в'язнів)
0.7%
(1.9.2016 - неповнолітні у колоніях)
Іноземні в'язні   (у відсотках до абсолютного числа в'язнів)
1.7%
Капелани УГКЦ
33
Помічники капеланів і постійні волонтери/ принагідні волонтери за останній рік
203/1015
Капелани РКЦ в Україні
7
Помічники капеланів і постійні волонтери/ принагідні волонтери за останній рік
25/56
Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України", прийнятий 14 травня 2015
№ 419-VIII
Закон вступив в юридичну силу 11.06.2015:
Держава визнає повноваження капеланів, призначений Церквою.
Церкви і релігійні об'єднання створюють при керівному органі Міністерства юстиції Душпастирську раду як дорадчий орган.
Будь який в'язень має можливість користуватися пастирською допомогою без обмежень. Візити можливі як з ініціативи в'язня так і з ініціативи капелана при згоді в'язня
Спілкування із священиком є конфіденційним, таємниця Сповіді охороняється законом. Існує пряма заборона прослуховувати, записувати, відтворювати зміст Сповіді, використовувати як доказ під час досудового слідства чи суду.
Від капелана вимагається проходження спеціальної підготовки до мінімального рівня компетентності у пенітенціарних справах. Курс підготовки триває 4 дні.


Статистика за останні 7 років

За Віктора Януковича у 2010-2011 роках, при відносно стабільній чисельності засуджених у виправних установах, число в'язнів, утримуваних у слідчих ізоляторах, різко зросла й сягнула понад 44 тис. осіб. За період від серпня 2012 року до анексії Криму у лютому - березні 2014 року число в’язнів скоротилося на 28 845 осіб.  Донбас має 20% всіх тюрем, що розташовані в Україні. У Донецькій і Луганській області є відповідно 20 і 16 пенітенціарних установ. У два-три рази більше, ніж в будь-якій іншій області України. Після завершення Євро 2012 дуже інтенсивно засуджені були звільнені без будь-яких державних програм з реабілітації, дестабілізуючи криміногенну ситуацію в Україні. Уряд України втратив контроль над  п'ятьма пенітенціарними установами, коли у березні 2014 року Росія окупувала і анексувала Крим. 29 в'язниць на території Донбасу у серпні 2014 року опинилися на окупованій території внаслідок російської військової інтервенції. Сотні небезпечних засуджених злочинців з в'язниць на Донбасі були озброєні про-російськими бойовиками. Інші в'язні були використані в якості рабів. Через брак їжі й питної води страждали близько 16,200 ув'язнених. Припинилася душпастирська опіка у вказаних установах. 

На карті показано розташування в'язниць на території України. Характерним фактом є те, що 29 пенітенціарних установ опинилися на окупованій території Донбасу на сході України. Регіон є найбільш переповненим в'язницями.
За координацію служіння УГКЦ у виправних колоніях та в’язницях відповідає Відділ душпастирства у пенітенціарній системі України. Регулярно душпастирська опіка проводяться в пенітенціарних установах № 16, 30, 34, 40, 41, 44, 46, 47, 48, 50, 55, 63, 85, 112, 128, 135 у семи слідчих ізоляторах та в одній колонії для неповнолітніх. Ще 8 установ наші священики мають можливість відвідувати тільки принагідно. З огляду на окупацію окремих районів Донецької і Луганської області опіка над в’язнями була припинена в пенітенціарних установах № 3, 13, 120, 124. Окрім того, тимчасово законсервовані Бережанська і Самбірська виховна колонія для неповнолітніх, а також установи № 110  і 118, де душпастирювали наші капелани. Четверо капеланів стали військовими душпастирями.

У 13 єпархіях на території України є капелан, відповідальний за координацію тарозвиток служіння. Участь у служінні беруть священики, семінаристи, монахи й миряни – всього понад 200 осіб. Серед них – 33 священики-капелани. Більшість з них отримали сертифікати про засвоєння базового рівня компетентності для праці у пенітенціарних установах. Багато активних волонтерів є студентами або фаховими богословами, психологами, юристами, соціальними працівниками та педагогами. У різних сферах цього служіння беруть участь понад 1000 волонтерів на регулярній основі.

Головними напрямками служіння капеланів є проповідь, катехизація, уділення Св. Тайн, сприяння у підтримці зв'язків із родиною, навчання, священиків і волонтерів основам місії Церкви у в’язниці. Неділя про Блудного Сина, за два тижні до Великого Посту, є у Церкві Днем особливої уваги УГКЦ до в’язничного служіння. Пенітенціарне душпастирство УГКЦ має свого покровителя – Блаженного Василя Величковського. 

УГКЦ є учасницею Міжнародної католицької комісії душпастирської опіки в тюрмах (ІССРРС), яка діє під керівництвом Конгрегації в справах духовенства, у співпраці з Папською радою “Справедливість і мир” та має статус спеціального консультанта ООН. УГКЦ є учасницею Української міжконфесійної християнської місії “Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі”. Місія об’єднує 12 християнських Церков і деномінацій. Ця організація представляє Україну в Міжнародній асоціації тюремного служіння (PFI).

Щорічно організовується Всеукраїнське паломництво для працівників пенітенціарної системи України під гаслом «Справедливість, віра, милосердя!» до Свято-Успенської Унівської Лаври. Пенітенціарії також долучаються до військового паломництва до Зарваниці.

Експерти УГКЦ у складі міжконфесійної групи взяли активну участь у розробці Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України, що вступив у силу 11 червня 2015 року.  Триває праця у Комітеті Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності над законопроектами, що унормовують капеланське служіння у в'язницях і колоніях.

У колоніях відбулися заходи в Ювілею у в’язниці. Подробиці – на http://prison-pastoral.blogspot.com/

В Інституті кримінально-виконавчої служби створено опорну кафедру душпастирської практики та пенітенціарної етики. Задум про заснування кафедри був зумовлений необхідністю міждисциплінарного дослідження пенітенціарної діяльності, яка є найбільш інтенсивним напруженням духовних, інтелектуальних, морально-психологічних ресурсів працівника цієї сфери служіння.

Труднощі у перехідний період пенітенціарної реформи: більшість єпархіальних в’язничних капеланів не мають свого річного бюджету в єпархіях. Важко, особливо під час війни, переконати про важливість підтримки пенітенціарного душпастирства. Персонал пенітенціарної системи є деморалізований з огляду на невизначеність свого статусу і можливості продовжувати працю. Є масові звільнення з цього приводу. Брак особового складу негативно позначається на роботі капеланів, оскільки за існуючими правилами їх необхідно супроводжувати.

Від співбратів римо-католиків знаємо про суттєві перешкоди у відвідуванні пенітенціарних установ під різними приводами. Зокрема, з огляду на необхідність священикам, які мають польське громадянство оформлювати кожен раз окремий дозвіл на відвідування установи. Ці обмеження ввів ще президент Янукович, але вони застосовуються ще й досі. Пастирська опіка в'язнями на окупованих територіях Донбасу і Криму стала цілком неможлива.

Можливості:
Після введення Закону про капеланство у в’язницях зняті обмеждення на число і час візитів до в’язнів. Збільшується доля Введення інституту пробації дозволяє більш широкій участі Церкви у праці із порушниками закону та у загальному попередженні повторної злочинності.

Контакти:

преосвященніший Михаїл (Колтун),
єпископ Сокальсько-Жовківський,
керівник Департаменту УГКЦ
з душпастирства у силових структурах України
а/с В-125 Київ-1, 01001
тел./факс 044 279-19-20
e-mail: sokal.zhovkva@gmail.com

протоієрей Костянтин Пантелей,
керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства
у пенітенціарній системі України
а/с В-125 Київ-1, 01001
тел./факс 044 279-19-20
моб. 098 422-9-221
e-mail: panteley@ukr.net

ієрей Ярослав Лукавенко,
референт Відділу Курії УГКЦ з душпастирства
у пенітенціарній системі України
а/с В-125 Київ-1, 01001
тел./факс 044 279-19-20
моб. 097 717-3-700
e-mail: ugcc.penitentiary@gmail.com

Павло Загороднов,
координатор волонтерських програм Пенітенціарного душпастирства УГКЦ Відділу Курії УГКЦ з душпастирства
у пенітенціарній системі України
а/с В-125 Київ-1, 01001
тел./факс 044 279-19-20
моб. 097 397-29-40
e-mail:
zagorodnov.p@gmail.com
©©©

Немає коментарів:

Дописати коментар